Programmeertaal Rust wordt onafhankelijk

Voortaan wordt de Rust-programmeertaal ondersteund door de Rust Foundation. Deze onafhankelijke organisatie onderhoudt de programmeertaal, wat nodig is nu steeds meer ontwikkelaars de taal gaan gebruiken. 

Rust begon bij Mozilla als een veiliger alternatief voor C en C++. Al snel was het een van de meest favoriete talen voor systeemontwikkeling. Versie 1.0 van Rust kwam uit in 2015. Het is daarmee een relatief jonge programmeertaal vergeleken met Python, Java en JavaScript. 

Pas sinds vorig jaar behoort Rust tot de 20 populairste programmeertalen. De taal heeft echter veel potentieel, doordat ze zowel prestaties als veiligheid biedt. Steeds meer techgiganten gaan deze voordelen inzien. Daarnaast bestaat er een goedgeorganiseerde online community voor de programmeertaal.

Google gebruikt Rust voor een belangrijk onderdeel van het Apache HTTP webserver project, AWS investeert als hoofdsponsor in de Rust community en Microsoft is van plan Rust te gebruiken voor het vervangen van een aantal Windows onderdelen die nu zijn geschreven in C/C++. Ook wil Microsoft Rust gaan gebruiken voor delen van de Azure Cloud. 

Rust is groter dan alleen Mozilla

De oprichting van de Rust Foundation is een belangrijke stap voor de Rust-programmeertaal. De stichting maakt het mogelijk om fondsen te werven van organisaties buiten Mozilla, zoals AWS en Microsoft Azure. Tot nu toe was het niet helemaal duidelijk hoe bedrijven konden bijdragen aan Rust. 

“Er is een blijvende perceptie dat Mozilla de eigenaar is van Rust”, zegt Matsakis, ex-Mozilla engineer en een belangrijke bijdrager aan Rust. Door deze perceptie denken bedrijven dat het niet nodig is om Rust te ondersteunen. Ze denken dat Mozilla alles betaalt. “Het oprichten van de stichting laat officieel zien dat Rust een onafhankelijk project is”, aldus Matsakis. 

Mozilla blijft Rust ondersteunen, maar het is niet langer de enige sponsor van het project. Het board of directors van de Rust Foundation bestaat uit vertegenwoordigers van AWS, Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. Met de steun van bedrijven als AWS, Huawei, Google, Microsoft en Mozilla heeft de Rust Foundation een jaarlijks budget van meer dan een miljoen dollar. 

Tot nu toe opereerde Rust niet als een afzonderlijk rechtspersoon, maar was het de verantwoordelijkheid van Mozilla. Dit leverde meerdere problemen op, onder andere met handelsmerken en copyrights. Ook kon het Rust team geen contracten tekenen of een bankrekening openen om fondsen van sponsoren als Microsoft en AWS te beheren. Met de oprichting van de Rust Foundation heeft Mozilla alle handelsmerken en middelen overgeplaatst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home