Populaire programmeertaal Python meest gebruikt voor data science

Python in Windows Store
Python in Windows Store

Python is wereldwijd een van de meest gebruikte programmeertalen. Ontwikkelaars gebruiken Python voor data-analyse, development, DevOps, data-analyse en machine learning. Vooral die laatste twee winnen aan populariteit.

Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Python Developers Survey 2018 Results’. Voor het onderzoek, afgenomen door de Python Software Foundation en IDE developer JetBrain, werden meer dan 18.000 respondenten uit ruim 150 landen ondervraagd. Voor 84 procent van de respondenten is Python de hoofdtaal waarmee ze werken.

De populaire programmeertaal wordt het meest gebruikt voor web-ontwikkeling (27 procent). 17 procent van de respondenten zegt dat ze Python het vaakst gebruiken voor data-analyse. Wanneer je dat samen neemt met machine learning (11 procent) onder de noemer ‘data science’, is dat vandaag het meest gebruikte doel voor de taal.

Python 3.0

Ontwikkelaars lijken bovendien gehoor te geven aan het einde van support voor Python 2.7,  per 1 januari 2020. Volgens het rapport maken 84 procent van de ontwikkelaars gebruik van versie 3, in tegenstelling tot een kleine 16 procent die nog met Python 2 werken.  De adoptie van Python 3 is daarmee op een jaar tijd met 75 procent toegenomen.

Voor wat betreft web frameworks, maken Flask (47 procent) en Django (45 procent) de dienst uit, waarvan het gebruik van Flask met een stijging van 15 procent sneller groeit dan dat van Django (4 procent). Volgens het rapport behoren NumPy, Pandas, Matplotlib en SciPy tot de populairste frameworks voor data science. TensorFlow, Keras en SciKit-learn zijn populair voor machine learning. Ook Requests, de HTTP-library voor Python is erg geliefd bij ontwikkelaars, gevolgd door Pillow, Scrapy en asyncio.

AWS en Linux meest geliefd

Amazon Web Services (AWS) wordt het meest gebruikt als cloudplatform. Van de ondervraagde ontwikkelaars die gebruik maken van een clouddienst (55 procent), laat 36 procent weten de voorkeur te geven aan AWS. Bovendien worden ook Google App Engine, (29 procent), Heroku (26 procent), DigitalOcean (23 procent) en Microsoft Azure (16 percent) benoemd als favoriet cloudplatform. 

Linux is onder ontwikkelaars het meest populaire besturingssysteem. 69 procent van de respondenten geeft aan gebruik te maken van Linux, 47 procent maakt gebruik van Windows en 32 procent ontwikkelt het liefst op macOS.

Julia

De relatief jonge programmeertaal Julia weet steeds meer mensen over te halen. De taal is ontwikkeld voor machine learning en wint daardoor aan populariteit. Python mag dan momenteel een van de meest populaire programmeertalen zijn, en mogelijk snel populairder worden dan C++, maar Julia, dat dient als alternatief op Python, lijkt een snelle inhaalslag te maken.

Gerelateerd: Python vindt weg naar Windows Store

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home