Opensource is overal, maar weinig ontwikkelaars dragen er aan bij

Slechts 12,4 procent van de ontwikkelaars houdt zich maandelijks bezig met het schrijven van opensourcesoftware. Opvallend, gezien opensourcesoftware veelal de drijvende kracht is achter onder meer de cloud en artificiële intelligentie. Toch vertaalt de populariteit van het gebruik van opensource zich niet naar het schrijven ervan.

Dit blijkt uit de resultaten van een recent survey van Stack Overflow bij een kleine 90.000 ontwikkelaars. Van de respondenten geeft 36,6 procent aan zelf nooit opensource te schrijven en 28,1 procent is er minder dan een keer per jaar mee bezig.  Nog geen kwart (23,1 procent) zegt meerder keren per jaar, maar niet maandelijks, opensource software te coderen.

Daarentegen geeft 80,2 procent van de ontwikkelaars aan dat coderen een hobby voor ze is. Ondanks verplichtingen als zorg voor kinderen en andere vrijetijdsbestedingen, schrijft dus een groot aantal hobbyisten in hun vrije tijd code. Toch dragen ze niet bij aan opensourceprojecten.

Niet toegankelijk

Mathew Lodge, senior vice president van het Python/R-platform Anaconda, wijt dit aan de veelal niet-toegankelijke omgeving waarin een opensourceproject zich afspeelt. “Hou er rekening mee dat veel opensourceprojecten niet meteen open staan voor eenmalige bijdragen van mensen die ze niet kennen en dat obstakels voor de acceptatie van hun bijdragen misschien aanzienlijk zijn”, zegt hij in een tweet.

Een constatering die ontwikkelaar Mark Callaghan deelt. Hij laat in een reactie weten op zijn hoede te zijn voor eenmalige bijdragen, zélfs als hij de bijdrager kent, omdat tegenover elke individuele bijdrage een bepaalde kost staat in de vorm van extra reviewtijd, meer complexiteit en mogelijke bugs.

Dries Buytaert, oprichter van Drupal, benadrukt dat opensource communities vaak ten onrechte denken dat iedereen een bijdrage kan leveren. Iets dat zijn inziens niet correct is, omdat simpelweg niet iedereen evenveel vrije tijd heeft. Ontwikkelaars die in hun vrij tijd bezig zijn met code, hebben vaak onvoldoende tijd om dit concreet te maken voor serieuze bijdragen aan opensourceprojecten.

Professionalisering

Als opensource- en webstandaardconsultant is Tobie Langel dan ook van mening dat de oplossing ligt in een meer professionele benadering: ontwikkelaars, die nu veelal gratis bijdragen, zouden ervoor betaald moeten worden. Een aantal leveranciers van softwarediensten passen dit scenario inmiddels toe.

Reguliere gebruikers van software, zoals banken en detailhandelaren, houden zich hier nog niet mee bezig. Nochtans kunnen ook zij er volgens Langel baat bij hebben. “Een goed doordachte en uitgevoerde opensourcestrategie kan een bedrijf helpen bij het verbeteren en sturen van belangrijke projecten. Maar het kan ook de ontwikkelaarscultuur helpen verbeteren, de diversiteitskloof verkleinen en wonderen doen voor het imago. Bovendien wordt het ook aantrekkelijk door het onstaan van een meer diverse talentenpool.” 

Gerelateerd: Red Hat: “Ontwikkelaars zijn de rocksterren van het bedrijf”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home