Nvidia lanceert QODA-platform om hybride kwantumonderzoek te versnellen

IBM kwantum

Nvidia QODA is een uniform computing-platform dat klassieke computerarchitectuur combineert met geavanceerde kwantumcomputers om onderzoek en ontwikkeling te accelereren.

QODA staat voor Quantum Optimized Device Architecture en heeft volgens Nvidia als primaire doel om de hybride tandem tussen klassieke computers en kwantumcomputers te stroomlijnen. Om dit te realiseren, lanceert het een open en uniforme omgeving om wetenschappelijk onderzoek te versnellen en om kwantumonderzoek beter te schalen.

Volgens Nvidia hebben kwantumcomputers, die vandaag nog in de kinderschoenen staan, nood aan zo’n tandem met traditionele machines om progressie te boeken. Kwantumsystemen zijn vandaag namelijk nog niet geschikt genoeg voor basis computertaken die kwantumapplicaties vereisen.

Tim Costa, director HPC binnen Nvidia: “De meeste onderzoekers zijn akkoord dat de grootste wetenschappelijke doorbraken zullen voortvloeien uit het combineren van twee types systemen. QODA moet een revolutie starten binnen kwantumcomputers omdat het veel meer ontwikkelaars snelle toegang geeft tot de juiste tools.”

Nvidia werkt met heel wat bedrijven samen om het platform vorm te geven. Voor kwantumhardware zijn er heel wat partners waaronder IQM Finland Oy, Pasqal SE, Quantinuum, Quantum Brilliance en Xanadu Quantum Technologies.

Op gebied van kwantumsoftware werkt Nvidia samen met QC Ware and Zapata Computing. Voor traditionele systemen kan je als ontwikkelaar gebruik maken van supercomputerinstallaties van Forschungszentrum Jülich, Lawrence Berkeley National Laboratory en Oak Ridge National Laboratory.

Nvidia hoopt dat het QODA-platform ontwikkelaars stimuleert die open en compatibele standaarden gebruiken voor klassieke hardware en kwantum met bijhorende softwareplatformen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home