Nieuwe versie Nim 1.0 belooft programmeurs stabiele basis voor code

programmeertaal

Er is een nieuwe versie 1.0 van de programmeertaal Nim uitgebracht. Ontwikkelaars van Nim beloven programmeurs een ‘stabiele basis’ voor hun code, die niet door toekomstige versies verbroken wordt.

Nim is een zogeheten statically typed programmeertaal, gebaseerd op concepten uit programmeertalen als Modula-3, Delphi, Ada, C ++, Python, Lisp en Oberon. Door zijn gecompileerdheid wordt Nim ook vergeleken met Rust, C ++ en Go, aldus ZDnet.

Niet langer eenvoudige kleine taal

De programmeertaal Nim is in 2008 ontwikkeld door de Duitse programmeur Andreas Rumpf. Destijds was Nim op IRC en GitHub nog bekend onder de naam Ara. Volgens Rumpf was het oorspronkelijke doel om van Nim een ‘eenvoudige kleine taal’ te maken, die compileert naar C en niet meer dan 20.000 coderegels zou moeten hebben. Deze programmeertaal zou afhankelijk zijn van een macrosysteem om hiaten in de functie in de kleine kern op te vullen. 

Echter, tegenwoordig gebruiken de compiler en de standaardbibliotheek ongeveer 140.000 coderegels. “Hoewel de taal lang niet zo klein is als ik zou willen, bleek dat meta-programmering niet alle bouwstenen kan vervangen, die een moderne taal nodig heeft,” aldus Rumpf in een blogpost.

Stabiele release

Nim versie 1.0 is bedoeld als een op de lange termijn ondersteunde stabiele release. In de toekomst staan alleen bugfixes en nieuwe functies gepland. Dat op voorwaarde dat ze geen achterwaartse compatibiliteit verbreken. Die garantie strekt zich echter niet uit tot het verhelpen van ernstige beveiligingsproblemen, waardoor code alsnog kan worden verbroken.

De Nim-compiler kan uitvoerbare bestanden genereren voor distributie op Windows-, Linux-, BSD- en macOS-systemen. Het compileert ook naar C, C ++ en JavaScript en biedt brede editorondersteuning met native Nim-editor Aporia, Visual Studio Code, Emacs en Vim.

Incremental recompilation (IC)

Rumpf richt nu op het verbeteren van ontwikkelaarstooling, zoals Nimsuggest, een code-completering engine voor verschillende code-editors, de Nimble pakketbeheerder en de Nimpretty broncode-opmaaktool. “Ik beschouw incremental recompilation (IC) als de volgende grote mijlpaal voor de Nim-compiler. IC zal de reeds snelle compilatietijden van Nim verder versnellen en de resultaten van macro-uitbreidingen. Bovendien slaat het ook andere constructies op in de cache”,aldus de ontwikkelaar.

Nim kan worden gebruikt om een kernel te schrijven, maar de programmeertaal kan ook op microcontrollers en andere ingebedde systemen uitgevoerd worden. Daarbij is het gecompileerd tot JavaScript, waardoor Nim ook kan worden gebruikt om websites, games en applicaties te maken.

 

Lees ook: AI-baas Facebook: ‘Deep learning vraagt om een andere programmeertaal

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home