Microsoft schakelt Exchange Web Services-api uit in oktober 2026

microsoft exchange

Vanaf oktober 2026 zullen apps van derde partijen zich niet meer kunnen aanhaken aan Microsoft Exchange Online via de api’s. Microsoft stopt de ondersteuning en probeert ontwikkelaars nu al naar Graph te halen.

Microsoft zet de Exchange Web Services-api stop voor externe partijen op 1 oktober 2026. Dat kondigt de softwarereus nu al aan via een blog, kwestie dat niemand kan zeggen dat ze niet op tijd gewaarschuwd zijn. Appontwikkelaars konden de api gebruiken om hun applicaties te koppelen aan Exchange. Mail- en agendaclients maakten er bijvoorbeeld gebruik van om contacten en afspraken over te zetten. Vanaf 1 oktober 2026 zal Exchange alle verzoeken van externe applicaties blokkeren.

Een duidelijke reden voor het uitfaseren van de Exchange Web Services-dienst geeft Microsoft niet. Ook de SDK’s voor Java en .Net worden stopgezet. Microsoft belooft wel dat de aanpassingen geen impact zullen hebben op Outlook, Teams en andere 365-applicaties die in verbinding staan met Exchange.

Overstappen naar Graph

Microsoft was ons eigenlijk al jaren aan het voorbereiden op deze aankondiging. In 2018 liet het al weten geen nieuwe functionaliteiten meer toe te voegen. Een eerste opstapje naar het stopzetten van de api. De api blijft tot het einde van zijn levensduur wel gewoon actief.

Toch worden ontwikkelaars verzocht nu al de overstap naar de Graph API te maken, dat de functionaliteiten van Exchange Web Services zal overnemen. Microsoft gaat Graph uitbreiden om EWS op termijn helemaal te kunnen doen vergeten. In de blog wordt melding gemaakt van de volgende functies waar grote vraag naar is, zonder te specifiëren wanneer ze worden uitgerold naar Graph:

  • Toegang tot het archief
  • Toegang tot publieke mappen
  • Exchange Online Management
  • Configuratie van mappen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home