Microsoft maakt .NET 5 algemeen beschikbaar

Microsoft

Tijdens Build 2019 kondigde Microsoft .NET 5 aan, de nieuwe grote lancering in de .NET familie. Samen met een aantal ontwikkelaars testte Microsoft het platform de afgelopen maanden en kondigt nu aan dat .NET 5 algemeen beschikbaar wordt. 

Met de aankondiging vorig jaar deelde Microsoft zijn visie over een uniform .NET ecosysteem. .NET 5 is een eenduidig platform dat ontwikkelaars kunnen gebruiken om zich te richten op verschillende andere platformen, waaronder Windows, Linux, macOS, iOS, Android, tvOS, watchOS en WebAssembly. Ontwikkelaars kunnen met .NET 5 een enkele set aan API’s, talen en tools te gebruiken om zich te richten op een ruim aantal verschillende applicatie types, zoals mobiel, cloud, desktop en Internet of Things.

Teams binnen Microsoft en ook een aantal andere organisaties maken al actief gebruik van .NET 5, zowel voor het testen van prestaties als voor productie. De teams die het platform al gebruiken, laten goede resultaten zien. Volgens Microsoft biedt .NET 5 verbeterde prestaties, kansen om de hosting kosten van web applicaties te verminderen. 

De grootste verbeteringen in .NET 5.0

Doordat .NET 5 al een aantal maanden is gehost op dot.net en Bing.com is het al uitvoerig getest. Het platform brengt met name grote verbeteringen met zich mee op het gebied van prestaties van de vele componenten. Zo hebben onder meer .NET bibliotheken verbeterde prestaties voor Json serialisatie, reguliere expressies en HTTP. 

Een andere verbetering vinden we in de opties voor het toepassen van applicaties. Het platform komt met ClickOnce client app publishing, applicaties bestaande uit een enkel bestand, kleiner formaat van containers en de toevoeging van Server Core container afbeeldingen. Daarnaast is het toepassingsgebied van .NET 5 uitgebreid en ondersteunt het voortaan ook Windows Arm64 en WebAssembly. 

.NET 5.0 is nu te downloaden voor Windows, macOS en Linux voor x86, x64, Arm32 en Arm64. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home