Microsoft koopt jClarity om Java-workloads op Azure te optimaliseren

microsoft

Microsoft neemt voor een onbekend bedrag jClarity over. Het bedrijf heeft een service ontwikkeld om de prestaties van Java-toepassingen te verbeteren. jClarity zal zijn service voortaan op Azure aanbieden.

jClarity heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler achter een populaire opensource implementatie van het Java-softwareontwikkelingsplatform, genaamd AdoptOpenJDK. Een gratis alternatief voor Oracle Java, waar ook Microsoft al langer deel van uitmaakt, samen met onder meer Amazon, IBM, Pivotal, Red Hat en SAP, aldus TechCrunch.

AdoptOpenJDK

Microsoft steunde eerder het AdoptOpenJDK-project door binaries van OpenJDK voor Windows, Linux en andere platforms te bouwen. Volgens de softwarereus is er steeds meer gebruik van grootschalige Java-installaties op Azure, zoals Azure HDInsight en Minecraft.

Bovendien hebben ook Microsoft-klanten als Adobe, Daimler en Société Générale hun Java-productieworkloads naar Azure gebracht. Aangezien meer dan de helft van de compute workloads op Linux draait, kan er worden geconcludeerd dat Azure een geschikt platform voor opensource is geworden. Iets dat zeker ook geldt voor Java. De softwarereus is van mening dat het bedrijf door de overname van jClarity Java-klanten nog beter kan helpen.

“Het team wordt gevormd door Java-kampioenen en datawetenschappers met bewezen expertise in datagedreven Java Virtual Machine (JVM)-optimalisaties. Zij zullen teams bij Microsoft helpen vooruitgang te boeken op het Java-platform”, aldus Microsoft in een blogpost.

Ondersteuning Java-ecosysteem

Martijn Verburg, mede-oprichter en CEO van het opensourceproject jClarity, gaat aan de slag als Principal Engineering Group Manager (Java) bij Microsoft. “Microsoft is toonaangevend in het ondersteunen van ontwikkelaars en hun gemeenschappen, en na met hun engineering- en programmaleiding te hebben gesproken, was het een no-brainer om formele onderhandelingsgesprekken aan te gaan. Met de passie en diepgaande expertise van Microsoft kunnen we het Java-ecosysteem beter dan ooit ondersteunen”, aldus Verburg.

Het is nog maar te bezien hoe de gemeenschap en andere betrokken partijen in het opensourceproject zullen reageren op alweer een volgende Java-variant die opgaat in een grote leverancier.

Gerelateerd: Java, Javascript, Python of C: welke moet je kiezen?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home