Microsoft komt met eigen Java distributie

java

Microsoft brengt een preview uit van zijn eigen versie van OpenJDK: een gratis distributie van opensource Java. Met deze stap wordt Microsoft een sterke concurrent voor Oracle in het Java-werkveld. 

De – zoals hij officieel wordt genoemd – Microsoft Build of OpenJDK Java 11 binaries voor Windows, Linux en MacOS is vanaf nu beschikbaar via de website van Microsoft. Daarnaast publiceert Microsoft ook een vroege toegang tot de binary voor Java 16, de nieuwste versie van standaard Java voor Windows op Arm. Microsoft Azure gebruikers kunnen de distributie uitproberen via Azure Cloud Shell. 

De nieuwe Microsoft Build of OpenJDK is een eenvoudige vervanging voor elke andere OpenJDK distributie in het Java ecosysteem. Microsoft belooft om Java 11 te blijven ondersteunen tot ten minste 2024. Voor het einde van dit jaar verwacht Microsoft met OpenJDK binaries voor Java 17 te komen. Daarnaast ondersteunt Microsoft Java 8 binaries voor Eclipse Adoptium op Azure-beheerde diensten. 

Waarom zet Microsoft in op Java?

Met zijn nieuwe Java distributie gaat Microsoft actief de concurrentiestrijd aan met Oracle, dat bekend staat om zijn Java Developer Kit-uitgaven. Microsoft geeft aan dat Java een belangrijke rol speelt binnen het bedrijf én de wereld. 

Volgens Microsoft is Java vandaag de dag een van de belangrijkste programmeertalen. Het wordt gebruikt voor alles, van essentiële bedrijfsapplicaties tot hobbyrobots. Microsoft zag een toenemende groei in het gebruik van Java onder zijn klanten en speelt hierop in met zijn eigen opensource Java build. 

Java is niet alleen belangrijk voor Microsoft klanten, maar ook voor Microsoft zelf. Het bedrijf geeft aan dat een deel van de interne systemen, applicaties en workloads afhankelijk zijn van Java technologie. Ook is Java de basis van een gedeelte van de Azure infrastructuur. Buiten de Azure diensten en workloads van klanten, draait Microsoft intern meer dan 500.000 JVM’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home