Microsoft haalt uit naar Apple met eerlijke principes voor Windows Store

Windows 10 2015

In een duidelijke uithaal naar rivaal Apple publiceerde Microsoft vandaag een serie aan beginselen voor zijn Windows 10 store. Microsoft benoemde onder andere eerlijke prijzen en het niet beperken van developers als het gaat om in-app aankopen.

De ‘10 beginselen voor de Microsoft Store in Windows‘ zijn gebaseerd op de ideeën van de Coalition for App Fairness. Deze groep eist een eerlijke deal van Apple en Google en wil vrije keuze promoten, eerlijkheid verzekeren en innovatie promoten in Windows 10. 

Hoewel Microsoft het nooit concreet over Apple heeft, rondt het zijn aankondiging wel af met de opmerking dat wetgevers en beleidsmakers de problemen omtrent digitale platformen momenteel beoordelen. Microsoft gelooft dat zijn model als een goed voorbeeld kan dienen. Het voornaamste bedrijf dat momenteel wordt onderzocht voor zijn mededingingsbeperkende praktijken is Apple. 

Wat zijn de belangrijkste beginselen van Microsoft?

In het eerste beginsel zegt Microsoft dat ontwikkelaars de vrijheid hebben om te kiezen of ze hun applicaties voor Windows willen verspreiden via de app store. Microsoft geeft aan geen concurrerende app stores te blokkeren op Windows. Volgens Microsoft is er maar één bedrijf dat andere app stores verbiedt: Apple. 

Om de vergelijking met Apple nog wat verder te trekken, luidt het tweede beginsel dat Microsoft geen apps van Windows zal blokkeren gebaseerd op het verdienmodel van een ontwikkelaar. Ook de manier waarop een app inhoud of diensten levert, is geen reden om een app te blokkeren. 

In het derde beginsel verkondigt Microsoft dat het geen apps voor Windows zal blokkeren gebaseerd op de keuze voor een betalingssysteem een ontwikkelaar gebruikt voor in-app aankopen. De in-app aankopen zijn het middelpunt van de juridische strijd die momenteel woedt tussen Epic Games, Apple en Google. 

Wat staat er nog meer in de beginselen?

Een ander beginsel van Microsoft luidt dat ‘de Store rekent redelijke prijzen die de concurrentie weerspiegelen die we zien met andere app stores op Windows. We verplichten ontwikkelaars niet om via hun apps dingen te verkopen die ze helemaal niet willen verkopen.” Zo verklaart Microsoft. Ook dit is weer een directe uithaal naar Apple, dat WordPress verplicht in-app aankopen te hanteren. 

De verdere principes gaan onder meer over de toewijding om developers toegang te geven tot informatie over compatibele interfaces. Ontwikkelaars krijgen toegang tot de app store, zolang ze voldoen aan vereisten op basis van veiligheid, privacy, kwaliteit, content en digitale veiligheid. Developers mogen ook vrijuit communiceren met hun gebruikers. 

Het laatste principe gaat over een commitment om de privacy van developers te beschermen, om transparant te zijn en een belofte dat Microsoft zijn eigen applicaties op dezelfde manier zal beoordelen als concurrerende apps.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home