Ontwikkelaars vinden een nieuwe thuis in Windows Dev Home

windows 11 dev home
Bron: Microsoft

Windows Dev Home moet het nieuwe centrale dashboard zijn voor ontwikkelaars die Windows 11 en Windows 10 gebruiken. Via Dev Home kan je al je actieve workflows beheren vanuit één plek.

Microsoft toonde Windows Dev Home voor het eerst tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Build 2023. Dev Home moet een ‘thuis’ zijn voor software-ontwikkelaars: de tool omvat meerdere functies die de ontwikkelingscyclus beter helpen stroomlijnen, zoals een koppeling met GitHub.

Beginnen coderen in enkele muisklikken

Het WinGet-mechanisme maakt komaf met het manuele configuratiewerk dat vooraf gaat aan elk project. Ontwikkelaars worden volledig ontzorgd van het zoeken van de juiste softwareversie, downloaden van benodigde tools en het aanvinken van de juiste instellingen. Nu moet je simpelweg het commando winget configure uitvoeren in een opdrachtprompt en Dev Home zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan beginnen coderen in slechts enkele muisklikken.

Voor het veilig bewaren van softwarebibliotheken voegt Microsoft Dev Drive toe aan Dev Home. Het opzetten van een Dev Drive-map vergt niet meer dan het ingeven van een naam, opslagcapaciteit en een locatie. Microsoft Defender houdt vervolgens een oogje in het zeil over je mappen. Via het dashboard kan je bijkomende statistieken vinden over je lopende projecten zoals het CPU-verbruik.

dev drive
Bron: Microsoft

Windows 10

Deze week lanceert Microsoft versie 0.9 van Dev Home. De meest opvallende nieuwigheid is de ondersteuning voor Windows 10. Hoewel de ondersteuning voor Windows 10 over een goed jaar zal aflopen, blijft Microsoft verrassen met nieuwe functies voor het besturingssysteem. Net zoals op Windows 11 is Dev Home gratis te downloaden voor Windows 10, via GitHub. Er is wel één maar: als je je pc alsnog upgradet naar Windows 11, blijven je widgets niet bewaard in het dashboard van Dev Home.

Dev Home werkt sinds de update nu ook beter met je browser om inloggen op je GitHub-profiel mogelijk te maken. Microsoft werkt ook aan extra instellingen voor de Dev Home-app. Het achterliggende doel is om ‘power users’ meer controle over hun pc te geven met geavanceerde Windows-instellingen.


Dit artikel verscheen origineel op 25 mei 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home