AI-programma van Microsoft detecteert en herstelt programmeerfouten automatisch

software bug

Microsoft brengt een AI-programma op de markt dat al een deel van de beveiliging voor zijn rekening neemt. BugLab kan namelijk helpen in het vinden en herstellen van programmeerfouten in code.

Coderen is een tijdsintensief werk. Het vraagt tijd om te coderen, maar in de planning hou je ook best rekening met het controleren van de code. Voor de veiligheid is het toch een essentiële stap die de nodige aandacht verdient.

Een nieuw AI-programma dat Microsoft lanceert, kan daar in de toekomst verandering in brengen. Het programma, BugLab, is te implementeren in Python. Aangezien het AI-gedreven is, zal het programma automatisch op zoek gaan naar programmeerfouten. Vindt BugLab een fout, dan neemt het de herstelling ook voor zijn rekening.

Kennis blijft nodig

BugLab is zeker een goede basis om de beveiliging van code te verhogen. Toch zal een menselijke controle op het AI-programma nog niet mogen ontbreken. Dat komt doordat het programma nog niet in staat is om complexe fouten te ontdekken.

Het AI-programma is ontwikkeld om fouten te ontdekken die frequent gemaakt worden. Denk daarbij aan het schrijven van ‘or’ in plaats van ‘and’. Volgens Microsoft kan het programma ongeveer 26 procent van de programmeerfouten in een stuk code opsporen. Dat percentage verwacht Microsoft op te krikken de komende tijd.

Nieuwe ontwikkelingsmethode

Eerder slaagden ontwikkelaars er niet in om AI-programma’s te maken die code zo goed kon begrijpen. Miltos Alamanis en Marc Brockschmidt, de ontwikkelaars, weken hiervoor af van de standaardmethode. BugLab werd getraind met twee computermodellen: het ene verbergt fouten in correcte delen van code en de ander zoek en corrigeert programmeerfouten. Beide modellen leren op constante basis van elkaar.

De grootste uitdaging die de ontwikkelaars hebben overwonnen, is het begrijpen van de menselijke intentie achter de code. Dat is succesvol overwonnen door de code als één geheel te bekijken en te doorzoeken.

lees ook

De beste en eenvoudigste programmeertalen voor beginnende ontwikkelaars

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home