Kubernetes wint maar serverless daalt in populariteit

container kubernetes

Een onderzoek bij ontwikkelaars toont aan dat de populariteit van Kubernetes in de lift zit. Procentueel daalt dan weer het aandeel van serverless.

Kubernetes wint sterk aan populariteit. Een onderzoek gevoerd door SlashData bij 19.000 ontwikkelaars uit 155 landen suggereert dat wereldwijd 5,6 miljoen ontwikkelaars Kubernetes gebruikten in het eerste kwartaal van 2021. Dat is een stijging van 67 procent vergeleken met een jaar eerder, toen dat geschatte aantal nog op 3,9 miljoen lag. 31 procent van alle back-end-ontwikkelaars zegt Kubernetes te omarmen.

Minder serverless

Serverless boet aan populariteit in. Het onderzoek ziet dat nog 24 procent de technologie omarmt, vergeleken met 27 procent een jaar eerder. Serverless heeft als groot voordeel dat ontwikkelaars en organisaties zich niet hoeven bezig te houden met de onderliggende infrastructuur. Ze betalen steeds precies wat ze verbruiken en geen cent meer. Daar staat tegenover dat je serverless ontwikkelt op maat van de cloudprovider van je keuze. Dat zorgt voor minder flexibiliteit en vendor lock-in. Het lijkt erop dat de voordelen voor steeds minder organisaties opwegen tegen de nadelen.

lees ook

Vendor lock-in in de cloud: overroepen risico of echt probleem?

Serverless staat in de praktijk vrijwel synoniem met AWS Lambda en ook dat blijkt uit het onderzoek. 53 procent van de serverless-ontwikkelaars kiest voor AWS. Het afgelopen jaar won Google Cloud Run echter ook aan belang.

Cloud native in het algemeen

Over het algemeen suggereert het onderzoek dat de wereld op dit moment zo’n 6,8 miljoen cloud native-ontwikkelaars telt. Dat is een bescheiden stijging van 0,3 miljoen vergeleken met een jaar eerder. Grotere organisaties zijn de drijvende kracht achter de adoptie. In Noord Amerika is cloud native-ontwikkeling het populairst (47 procent), West Europa volgt op de voet (46 procent).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home