JavaScript populairste programmeertaal met ruim 12 miljoen ontwikkelaars

code programmeren

Wereldwijd zijn er 20,4 miljoen actieve softwareontwikkelaars. Meer dan de helft hiervan heeft gekozen om JavaScript of Microsoft’s JavaScript superset-taal TypeScript te leren. Deze cijfers blijken uit een surven van SlashData. 

Met zijn survey ondervroeg SlashData 17.000 ontwikkelaars in 159 verschillende landen. SlashData schat dat momenteel zo’n 12,2 miljoen ontwikkelaars JavaScript gebruiken. Hieronder vallen ook een aantal goed gefinancierde en veelgebruikte JavaScript frameworks, zoals AngularJS, React en Vue.js. 

In de afgelopen twee jaar zijn er drie miljoen JavaScript-ontwikkelaars bijgekomen. De enorme groei in het aantal JavaScript-gebruikers is mede veroorzaakt door de populariteit van Microsoft’s TypeScript. Deze JavaScript superset-taal is gemaakt voor JavaScript-projecten op grote schaal en is in korte tijd een van de populairste programmeertalen geworden om te leren. Volgens developer analyst RedMonk staat TypeScript alleen al op de negende positie van populairste programmeertalen. 

Andere populaire programmeertalen

Naast JavaScript zijn ook Java en Python populair onder programmeurs. SlashData schat het wereldwijde aantal Python-ontwikkelaars momenteel op 8,4 miljoen en het aantal Java developers op 8,2 miljoen. Alle populaire programmeertalen die naar voren kwamen in de survey zijn onder andere C++, C#, Visual Tools, Kotlin, Swift, Go, Ruby en Objective C. 

De laatste jaren wordt artificiële intelligentie steeds belangrijker. De opkomst van artificiële intelligentie heeft een grote impact op Python-gebruik. Ongeveer driekwart van de machine-learning developers en data scientists gebruikt Python. Minder dan 20% gebruikt R, een populaire maar zeer gespecialiseerde programmeertaal voor statistische berekeningen. 

In de resultaten van SlashData kunnen we zien dat Kotlin de laatste jaren razendsnel is gegroeid. In twee jaar tijd besloten 1,1 miljoen ontwikkelaars om de programmeertaal te leren. Dit komt mogelijk mede doordat Google Kotlin heeft verkozen als voorkeurstaal voor Android development.

Bijdragen aan opensource-software

Uit de survey kwam naar voren dat 59% van alle developers bijdraagt aan opensource-software. Een derde van de developers die bijdraagt aan opensource-software is jonger dan 24. 29% van de developers kijkt naar opensource-projecten om hun codeerskills te verbeteren, terwijl 26% bijdraagt omdat ze geloven in de voordelen van opensource-software. Slechts 3% van de developers krijgt betaald voor het werk dat ze voor opensource-projecten doen. 

Toch willen developers geen ondersteuning van bedrijven. Met 44% verwacht iets minder dan de helft van de developers dat bedrijven bijdragen aan opensource-communities. Een andere 39% van de opensource-developers verwacht niet dat bedrijven producten en diensten bouwen op opensource-software.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home