Isaca lanceert Digital Trust Ecosystem Framework 

Na eerdere bètatests lanceert Isaca zijn Digital Trust Ecosystem Framework. Dat biedt organisaties handvaten om op een duurzame manier technologie te implementeren. 

Isaca lanceert het Digital Trust Ecosystem Framework (DTEF). Dat is een uitgebreid raamwerk dat houvast biedt voor organisaties die op een betrouwbare en duurzame manier willen omgaan met technologie. 

Het framework is gebaseerd is op de verhouding tussen mensen, processen, technologie en de organisatie. Rolf Von Roessing, lid van de Digital Trust Working Group en voornaamste brein achter het framework, gaf ITdaily eerder al een demo van het DTEF. Het toont de verbanden tussen de punten, waar je via het framework op kan doorklikken. Tussen mensen en organisatie vind je bijvoorbeeld de bedrijfscultuur. Klik je daarop verder in het framework, dan ontdek je heel concrete punten waarover je moet nadenken en waar je beleid rond kan opstellen. 

Het DTEF is een heel uitgebreide set van handvaten die volgens Von Roessing een stuk verder gaat dan wetgeving. Natuurlijk houdt het er wel rekening mee: het is compatibel met standaarden en regelgevingen zoals de GDPR, NIST, ISO en meer. Bovendien is het hele raamwerk opgesteld met nieuwe technologie in het achterhoofd. Een onvoorziene innovatie morgen zal het niet meteen achterhaald maken. 

Voelbare voordelen

Het DTEF wordt geflankeerd door een portfolio van resources. Dat moet organisaties helpen om best praktische te begrijpen en vervolgens toe te passen. Integriteit, veiligheid, privacy, weerbaarheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en vertrouwen staan telkens centraal. Isaca zelf ziet vijf manieren waarop het framework organisaties kan helpen: 

  • Verlaging van kosten door minder risico op boetes en kostelijke cyberaanvallen, maar ook een hogere return op digitale investeringen. 
  • Effectievere inzet van nieuwe technologie op een veilige en verantwoorde manier. 
  • Dieper vertrouwen van klanten door transparantie en duidelijke communicatie. 
  • Hogere operationele efficiëntie, onder andere door snellere reactie op onvoorziene events, betere samenwerking en anticipatie op trends. 
  • Meer vertrouwen van de raad van bestuur 
  • Meer vertrouwen van de raad van bestuur, die aan de hand van KPI’s kan zien dat vertrouwensprincipes zijn geïmplementeerd. 

Isaca publiceert een interactieve gids die geïnteresseerde organisaties moet helpen om wegwijs te raken door het framework en het efficiënt te gebruiken. De gids is visueel ingesteld, bevat voorbeelden en heeft zelfs een 3D-gemodelleerde component. Een implementatiegids en een korte introductieles zijn eveneens beschikbaar. Isaca wil later dit jaar een Digital Trust Ecosystem Framework Foundation Course en Digital Trust Ecosystem Framework Foundation-certificaat uitrollen. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home