Hugging Face schenkt 10 miljoen dollar aan rekenkracht aan kleine AI-bedrijven

Hugging Face gaat tien miljoen dollar aan GPU-rekenkracht uitdelen aan kleine AI-ontwikkelaars. Zo hoopt het bedrijf hen competitief te maken tegen de grote jongens.

Hugging Face tast in de geldbuidel om kleinere AI-ontwikkelaars te ondersteunen bij de bouw van AI-toepassingen. Zo’n applicaties ontwikkelen, kan een dure affaire zijn aangezien er kostbare GPU-rekenkracht voor nodig is. Grote spelers zoals AWS of OpenAI hebben toegang tot enorme AI-supercomputers, maar kleinere spelers moeten die rekenkracht huren. Daarom zal Hugging Face tien miljoen dollar aan GPU-rekenkracht gratis ter beschikking stellen.

Start-ups en academici

De rekenkracht is bedoeld voor start-ups, kleine ontwikkelaars en academici. Hugging Face, dat zich ontpopt heeft tot een soort GitHub voor AI- en ML-modellen, wil zo de centralisatie van AI tegengaan. Dat is natuurlijk in het belang van Hugging Face zelf, dat een centrale rol te spelen heeft in een groot en divers AI-ecosysteem.

“We hebben het geluk dat we in een positie zitten waarin we kunnen investeren in de gemeenschap”, zegt Hugging Face-CEO Clem Delangue aan The Verge. Hugging Face is intussen min of meer zelfbedruipend, en wordt na een nieuwe investeringsronde van 235 miljoen dollar op 4,5 miljard dollar gewaardeerd.

ZeroGPU

Het bedrijf vreest echter dat de hoge kost van AI-ontwikkeling de diversiteit in het ecosysteem bemoeilijkt. Grote innovaties komen van spelers met veel middelen, die hun realisaties voor zich houden. Bovendien is het niet eenvoudig voor kleinere spelers om de nodige rekenkracht af te nemen bij cloudproviders, aangezien de instapkost aan de hoge kant is.

De gratis beschikbare rekenkracht moet dat oplossen. Hugging Face noemt het sponsorprogramma ZeroGPU. De rekenkracht zal beschikbaar zijn via Spaces. De poule aan rekenkracht wordt gedeeld door gebruikers en toepassingen, zodat ZeroGPU zo veel mogelijk optimaal benut wordt. Langs de serverkant wordt het programma aangedreven voor Nvidia A100-GPU’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home