Hoe een low- of no-code-platform AI naar bedrijven kan brengen

low code

Zullen we met low-code- en no-code-platformen binnenkort ook high-end applicaties bouwen? Niet iedereen is het er eens over. Toch voorspelt Jonathon Reilly, medeoprichter van Akkio, dat kleine organisaties in de toekomst AI-gedreven toepassingen kunnen voorzien dankzij een minimum aan code.

Low-code- en no-code-platformen kunnen binnenkort wel eens een rol gaan spelen in het bouwen van AI-gedreven applicaties in kleine organisaties. Toch is niet iedereen het eens over de high-end mogelijkheden van de platformen.

Jonathon Reilly, medeoprichter van het no-code-platform Akkio, laat in de Harvard Business Review weten dat “low- en no-code-platformen het mogelijk maken om AI uit te rollen zonder een heel leger aan dure ontwikkelaars en datawetenschappers aan te nemen.”

Hapklare taken

Voor kleinere organisaties is het belangrijk om te weten waar en hoe ze deze technologie moeten uitrollen. “No-code AI kan eerst en vooral het best gebruikt worden op behapbare taken. Je wil ook werken met data die je al kent en processen die groei stimuleren efficiënter later verlopen om snelle winsten te boeken”, zegt Reilly. Wanneer je ROI niet snel tien keer zo groot wordt als voorheen, ga je best door naar het volgende project.

Met een no-code-platform kan je bij wijze van spreken gewoon een spreadsheet in de interface slepen en droppen, een paar functies instellen en met een druk op de knop een AI-model bouwen. Het potentieel van AI en deze platformen is volgens Reilly dan ook gigantisch. Je kan het niet alleen op onderhoudspatronen van specifieke machines toepassen, maar bijvoorbeeld ook om personeelsverloop tegen te gaan.

lees ook

Gartner: ‘Tegen 2024 wordt technologie gebouwd door niet-IT’ers’

Simpele interface nodig

Reilly adviseert om platformen met een simpele interface te gebruiken die integreren met populaire businessapplicaties, zoals Excel, maar ook platformen die data automatisch categoriseren. Daarnaast moeten ze modelselectie en -training automatiseren: taken die normaal worden uitgevoerd door datawetenschappers. Gebruikers hoeven namelijk geen experten te zijn in regressieanalyse.

Verder moeten de platformen makkelijk uit te rollen zijn binnen bestaande processen en de uitvoering van modellen beheren.

Het juiste platform kiezen

Maar wat is dan het beste no-code AI-platform? “Dat hangt af van de noden van het bedrijf”, zegt Reilly. Het juiste platform vinden zal dan vaak ook met vallen en opstaan verlopen. Het goede nieuws is wel dat de beste platformen open zijn, waardoor organisaties voor een testrit kunnen kiezen.

“Het is belangrijk om te kijken naar het aantal vals positieven of negatieven in voorspellingen”, voegt Reilly eraan toe. Vooral bij een kleine dataset kan dit een grote impact hebben. Ook de tijd die een platform nodig heeft om modellen te trainen, speelt een rol. Dat zie je natuurlijk liever sneller gebeuren dan trager.

Tot slot moet het platform erg makkelijk in gebruik zijn, ook voor niet-technisch aangelegde werknemers.

Niet iedereen is het eens

Toch is niet iedereen het eens met de mening van Reilly. “Ik geloof niet dat de gemiddelde zakelijke gebruiker dankzij deze platformen een gesofisticeerde applicatie kan bouwen en uitrollen”, zegt Kevin Harbauer, CTO bij Ephesoft. “De meeste low-code- of no-code-oplossingen hebben voldoende technische power nodig om succesvol te zijn.”

Ed Sawma, VP van operations en marketing bij Transposit, voegt eraan toe dat een complexe applicatie bouwen nog steeds veel werk rond User Experience Design (UED) vraagt. Bij low- en no-code-platformen wordt volgens hem voorlopig enkel op de implementatie gefocust.

AI is de toekomst

Reilly blijft er echter heilig van overtuigd dat AI op een dag in elk deeltje van een organisatie geoptimaliseerd zal worden. De snelheid waarmee dat gebeurt zal echter afhangen van de vooruitgang die de low- en no-code-platformen boeken in de toekomst.

Hij geeft aan dat terughoudendheid bestrijden rond deze platformen, de kracht van AI pas echt zal blootleggen. Daarnaast zullen kleinere organisaties die niet gespecialiseerd zijn in programmeren, de toekomst ook kunnen voorspellen. Op die manier worden de platformen zo alomtegenwoordig als tekstverwerkingssoftware.

lees ook

De tijd van de no-code generatie is aangebroken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home