Google Play Store vervangt APK-bestanden met eigen formaat

android devops

Vanaf augustus kunnen nieuwe apps niet langer als APK-bestanden worden gepubliceerd op de Google Play Store. Voortaan moeten ontwikkelaars werken met een zogenaamde Android App Bundle.

Google legt uit dat de omschakeling naar het nieuwe formaat nodig is omdat het onder andere resulteert in kleinere app-downloads voor gebruikers. Wie vandaag al applicaties heeft gepubliceerd in de Play Store, kan op de oude manier blijven verder werken volgens de zoekgigant. Nieuwe apps die vanaf augustus worden gepland, moeten in het nieuwe formaat worden gepubliceerd.

Dat geeft ontwikkelaars die vandaag aan een nieuwe applicatie werken met een release dit najaar weinig tijd om zich aan te passen. Private apps die worden verdeeld via beheerde Google Play-gebruikers kunnen nog wel als APK-bestand worden verdeeld.

Op het eerste zicht lijkt dat een streep door de rekening voor het sideloaden van Android-apps in onder andere het nieuwe Windows 11 binnenkort, maar gelukkig is het niet zo erg. Het App Bundel-formaat is in principe een manier om APK’s te genereren door een subset aan bronnen te kiezen. Er zijn opensource-tools beschikbaar die met de SDK worden gebundeld, wat het sideloaden makkelijker moet maken.

lees ook

Google halveert Play Store-kosten voor ontwikkelaars met beperkte jaaromzet

Heel wat externe Android appwinkels verplichten ontwikkelaars vandaag al om zogenaamde bundels te maken van hun app voordat ze worden toegelaten. Dat Google mee op die kar springt, is een logisch gevolg gezien de voordelen en extra flexibiliteit van het nieuwe formaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home