Google plant gecensureerde zoekmachine voor China

google china

Het project draagt de codenaam ‘Dragonfly’ en bestaat al sinds 2017. Eind vorig jaar kwam er een ontmoeting tussen Google en de Chinese overheid, waarna het project onder stoom kwam. De gefinaliseerde versie zou binnen zes tot negen maanden beschikbaar moeten zijn.

Google werkt aan een gecensureerde versie van zijn zoekmachine voor China. Het zou bepaalde zoektermen en websites moeten blokkeren volgens The Intercept, dat interne documenten kon inkijken. Sinds Google CEO Sundar Pichai eind vorig jaar een meeting had met belangrijke leden van de Chinese overheid, is het project een versnelling hoger geschakeld.

Zwarte lijst

Zoektermen zoals mensenrechten, democratie, religie en vredevolle protesten verschijnen op de zwarte lijst. De zoekmachine werd volgens The Intercept al gedemonstreerd aan de Chinese overheid en zou binnen zes tot negen maanden operationeel kunnen zijn.

Google weigert om een reactie te geven op de gelekte documenten, maar benadrukt wel dat het een aantal mobiele apps heeft gelanceerd in China en samenwerkt met lokale ontwikkelaars om aanwezig te zijn in China.

Blokkering

Reuters heeft contact proberen op te nemen met de internetregulator Cyberspace Administration of China, maar kreeg geen reactie. De klassieke zoekmachine van Google wordt vandaag geblokkeerd in, net als andere platformen zoals YouTube. Nu blijkt dat Google toch de nodige ingrepen wil doen om meer aanwezig te zijn.

Venturebeat schrijft dat de zoekgigant begin dit jaar nog zwaar heeft geïnvesteerd in Chinees livestreamplatform Chushou. In juli lanceerde het ook een artificial intelligence-spel op sociale media-app WeChat.

Begin juni spraken we nog met Lydia Lee, Chief Strategist bij Weber Shandwick met heel wat ervaring bij technologiebedrijven in China. Het volledige verslag over de aparte Chinese markt lees je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home