Google onthult eerste preview van Android 12

Android 12 komt eraan. Google lanceert de eerste preview van het nieuwe besturingssysteem, gericht op ontwikkelaars.

Met Android 12 zet Google vertrouwen en privacy opnieuw centraal. De internetgigant stelt de eerste preview van het nieuwe mobiele besturingssysteem beschikbaar voor ontwikkelaars en licht enkele nieuwe functies uit. Android 12 moet uitblinken in transparantie naar de eindgebruiker, zodat die nauwgezetter kan controleren wat er met data gebeurt. Dat kan een impact hebben op het gedrag van applicaties, waarschuwt Google, waardoor het een goed idee is voor applicatiedeveloppers om nu al aan het testen te gaan.

Video en foto

Ook de gebruikerservaring krijgt een update. Zo integreert Google transcodeerfunctionaliteit voor toepassingen die HEVC niet ondersteunen. Zo kunnen oudere apps die het moeilijk hebben met die moderne codec toch video afspelen. Als ontwikkelaar kan je aangeven welke formaten je toepassing niet ondersteunt, en Android doet de rest. Google benadrukt wel dat nieuwe toepassingen best wel overweg kunnen met HEVC.

Google introduceert verder een nieuw bestandsformaat voor video: het AV1 Image File Format of AVIF voor de vrienden. AVIF moet een betere kwaliteit bieden dan jpeg voor bestanden van een vergelijkbare grootte.

Nieuwe API voor delen

Android 12 krijgt ook een nieuwe API gericht op het delen van content tussen verschillende applicaties. De ééngemaakte API maakt het mogelijk om allerhande data van verschillende bronnen te verplaatsen en in te voegen. Zo moet het voor gebruikers eenvoudiger worden om bijvoorbeeld een beeld van een mediatoepassing te verslepen naar een chat-applicatie. De API kan overweg met alle types van content, van tekst over video’s en foto’s tot audobestanden en meer.

Voor de nieuwe release neemt Google het notificatiesysteem opnieuw onder handen. Ontwikkelaars moeten ervoor zorgen dat meldingen rechtstreeks gekoppeld zijn aan een app en niet via een tussenlaag werken met zogemaande trampolines. Die aanpak zorgt immers voor vertraging. Google gaat de trampoline-flow actief blokkeren met Android 12 en vraagt ontwikkelaars met aandrang om weg te migreren van de praktijk.

Wie aan de slag wil gaan met de update, vindt de preview van Android 12 hier. Compatibiliteit is voorlopig beperkt tot de telefoons van Google zelf. De Pixel 3, 3a, 4, 4a en 5 ondersteunen de testversie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home