Google gaat FTP-functionaliteit uit Chrome halen

FTP wordt te weinig gebruikt volgens Google, dat ondersteuning voor de standaard daarom uit de Chrome-browser zal halen.

Met Chrome 82 verdwijnt de ondersteuning voor FTP in de browser. Dat staat te lezen in een document van Google. Volgens de internetreus ondersteunt FTP geen versleutelde verbindingen of proxies, waardoor de standaard niet aan de veiligheidsstandaarden voldoet. Bovendien argumenteert Google dat slechts 0,1 procent van de Chrome-gebruikers af en toe het FTP-protocol via de browser aanspreekt. Dat lijkt weinig, maar Chrome heeft het grootste marktaandeel van browsers wereldwijd wat impliceert dat er in absolute cijfers wel heel wat mensen nog naar bestanden surfen via FTP.

Afbouwen

Volgens Google zijn er echter voldoende capabele alternatieven op de markt en is het sop de kolen niet waard. Ondersteuning voor FTP zal langzaam uitgefaseerd worden vanaf versie 78. Tegen versie 82 van de browser wordt het ftp://-voorvoegsel niet meer herkend. Dat zal vermoedelijk ergens rond het midden van 2020 zijn.

De beslissing van Google heeft een impact op alle Chromium-gebaseerde browsers, waaronder Opera, Vivaldi en de nieuwe versie van Microsoft Edge. Om FTP-ondersteuning te garanderen, zullen de eigenaars van die browsers de code binnenkort zelf moeten implementeren.

Out protocol

FTP is een oud en stabiel protocol dat weinig onderhoud vereist. In dat opzicht is het vreemd dat Google het uit zijn browser wil halen. Dat het te veel werk is om een veiligere implementatie van FTP in te bouwen is begrijpelijk, maar de browserbouwer kan zich er in theorie ook met een beveiligingswaarschuwing vanaf laten en de verantwoordelijkheid voor het gebruik van FTP bij de gebruiker laten.

Langs de andere kant is het File Transfer Protocol al in dienst sinds 1971. Vandaag wordt het niet meer vaak gebruikt om bestanden van een server te halen aangezien er betere alternatieven zijn. Sommige diensten gebruiken het nog, zoals de Tele2 Speedtest, waar je via FTP zelf bestanden tot 1000 GB kan binnenhalen om je connectiviteit te testen.

Gerelateerd: Chromium-splitsing dreigt als Google doorgaat met adblocker-blokkering

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home