Google Colaboratory krijgt pay-as-you-go en nieuwe GPU’s

google I/O 2023

Google laat gebruikers van zijn Colab-dienst toe om extra rekentijd te kopen zonder dat ze daarvoor een abonnement nodig hebben.

Google Colaboratory (Colab) krijgt een pay-as-you-go-optie. Die komt erbij als extraatje. De gratis Colab-tier blijft bestaan, net als de abonnementsformule. Colab is een Google-dienst waarmee je snel Python-code kan draaien vanuit je webbrowser. De oplossing wordt vooral gebruikt voor machine learning en datascience. Colab is erg instapvriendelijk en vervult zo een educatieve rol.

Rekentijd meet Google in compute units of rekeneenheden. In de pay-as-you-go-formule betaal je 9,99 dollar voor 100 rekenkeenheden en 49,99 dollar voor 500 rekeneenheden. Die prijs komt overeen met respectievelijk Colab Pro en Colab Pro+, waarbij je evenveel betaalt op maandelijkse basis.

Nieuw GPU-type

Gebruikers kunnen voortaan ook kiezen tussen twee verschillende GPU’s: Standard of Premium. De Standard-tier bestaatr doorgaans uit Nvidia T4-GPU’s, terwijl je met de Premium-tier toegang krijgt tot V100 of zelfs A100-GPU’s. Welke chip je precies krijgt, hangt van externe factoren af en kan je niet in detail kiezen. Premium-GPU-toegang kost meer rekeneenheden dan standaard-toegang.

Google maakt zich sterk dat de nieuwe betaalformule niet inhakt op de gratis beschikbaarheid. Die blijft immers beschikbaar, maar kwam altijd al met beperkingen. Daar kunnen gebruikers zich nu eenvoudiger een weg omheen kopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home