Google Chrome past uitrolschema van updates aan

google chrome

Stabielere versies van Chrome-updates verschijnen voortaan eerst voor een klein testpubliek. Zo kunnen de laatste fouten aan het licht komen voor de bredere uitrol.

Google Chrome zal browserupdates anders gaan aanpakken in 2023. Aan de frequentie van de updates verandert niets; deze zullen vierwekelijks blijven verschijnen zoals nu. Maar Google voegt een extra stap aan het testproces toe, de ‘Early Stable’-fase.

Elke Chrome-update moet een testproces doorlopen dat langs verschillende testgroepen passeert. Eerst is het Canary-kanaal, waar Chrome nieuwe features uittest die ooit in een update zouden kunnen verschijnen. Heeft Google een update klaar, dan rolt die uit naar het Dev-channel waar ontwikkelaars de compatibiliteit met hun apps testen en een Beta-channel waar een select aantal gebruikers, ongeveer vijf procent, de update op stabiliteit en performantie mag testen.

lees ook

‘Gesnoozede tabs’ moeten geheugenverbruik Chrome inperken

Generale repetitie

Pas na groen licht van het bètapubliek zal een update verhuizen naar het Stable-kanaal en is het klaar voor de brede uitrol. Vanaf januari zal Google ook een Early Stable-testkanaal invoeren. Deze nieuwe stap vindt een week voor de stabiele uitrol als de update al zo goed als klaar is. Dit is een generale repetitie om de laatste schoonheidsfoutjes uit de update te halen.

“Door een stabiele versie eerst naar een beperkt publiek te brengen, geven we ons de kans om de release grondig te controleren. Als we een probleem ontdekken, kunnen we dit nog aanpakken terwijl de impact op gebruikers relatief klein is”, schrijft Chrome-ontwikkelaar Rachel Andrew in een blog.

Het is nog niet heel onduidelijk hoe Google zal bepalen wie toegang krijgt tot het Early Stable-kanaal, of dit op inschrijving verloopt of willekeurig wordt uitgeloot. Voor ontwikkelaars zal er zeer weinig veranderen, stelt Andrew gerust.

Chrome 110

Chrome voert het nieuwe schema per direct in voor de eerste update van het nieuwe jaar, Chrome 110. De bèta van deze update zal beschikbaar zijn vanaf 12 janauri en de stabiele release staat gepland voor 7 februari. 1 februari zal de vuurdoop zijn voor het Early Stable-kanaal. Chrome 109 rolt uit als stabiele versie op 10 januari.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home