Google Chrome laat ontwikkelaars kleurenblindheid simuleren

Ongeveer 8 procent van alle mannen en 0,6 procent van de vrouwen is kleurenblind. Via een nieuwe tool in Chrome kunnen ontwikkelaars nu snel zelf onderzoeken of hun designs ook voor die mensen bruikbaar zijn.

Google stopt een nieuwe ontwikkelaarstool in Chrome versie 82, die momenteel als béta beschikbaar is. De tool verandert de weergave van een webpagina om zo verschillende vormen van kleurenblindheid te simuleren. Ongeveer één op de twaalf mannen (en één op de 200 vrouwen) heeft een vorm van kleurenblindheid. Doordat bepaalde kleuren onjuist overkomen, verdwijnen contrasten die een ontwikkelaar misschien als vanzelfsprekend beschouwt. De tool is een hulpmiddel om snel te onderzoeken of een webdesign zo toegankelijk is als gehoopt.

Emulate visual deficiencies

Om de tool vandaag al te gebruiken, heb je de testversie van Chrome 82 nodig. Vervolgens moet je de functie activeren via de ontwikkelaartools. Daar stopte Google een nieuwe sectie in: ‘Emulate visual deficiencies. Je kan snel scrollen tussen verschillende vormen van kleurenblindheid. Google volgt met de toegankelijkheidsoptie Firefox op, dat ontwikkelaars al een dergelijke functie biedt via de Accessibility Inspector. Aangezien Chrome en Firefox verschillende engines gebruiken en websites dus anders renderen, helpt het om designs via beide browsers te controleren.

Chrome en zeker de achterliggende Chromium-technologie is verantwoordelijk voor de weergave van de grote meerderheid van het internet. Wie Google Chrome niet gebruikt maar de standaard Edge-browser in Windows omarmt, bekijkt het net immers net zo goed via een Chromium-bril. De optie kan zo helpen om de toegankelijkheid van het net voor een heleboel mensen te verhogen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home