GitHub vervangt term ‘master’ vanwege referentie naar slavernij

GitHub is van plan de term ‘master’ binnen zijn dienst te gaan vervangen met een neutralere variant, zoals ‘main’. Hiermee wil het platform onnodige referenties aan slavernij vermijden. Deze actie van GitHub is onderdeel van een grotere beweging van tech-bedrijven die hun ondersteuning laten zien en termen verwijderen die kwetsend kunnen zijn voor developers in de zwarte gemeenschap.

De termen ‘master’ en ‘slave’ worden vervangen door neutralere alternatieven zoals ‘main/default/primary’ en ‘secondary’. Daarnaast gaan tech-bedrijven ook de termen ‘blacklist’ en ‘whitelist’ vervangen door ‘allow list’ en ‘deny/exclude list’. Bedrijven zijn bang dat het doorgaan met deze beladen termen kan zorgen voor aanblijvende raciale stereotypen.

Al in 2018 schreven academici dat dusdanige termen niet alleen de racistische cultuur weerspiegelen, maar deze ook versterken, goedkeuren en in stand houden. Aangespoord door de Black Lives Matter protesten neemt de tech-community stappen om beladen taalgebruik te verwijderen uit de broncode, softwareapplicaties en online diensten. 

Veranderingen binnen de hele industrie

Onder andere het Android besturingssysteem, de Go-programmeertaal, de PHPUnit-bibliotheek en het Curl-hulpprogramma hebben verklaard van plan te zijn de termen blacklist en whitelist te vervangen door neutrale alternatieven. Daarnaast heeft de OpenZFS bestandsopslag manager zijn master/slave-termen vervangen. Gabriel Csapo. software engineer at LinkedIn, maakte op Twitter bekend bezig te zijn alle raciaal-beladen termen te gaan verwijderen uit de interne bibliotheken.

De meeste van bovenstaande bedrijven beheren hun broncode via de Git-software of de GitHub online portal. Zowel Git als GitHub gebruikt de term ‘master’ voor de standaard versie van een broncode-repository. De laatste weken veranderen steeds meer opensource-projecten de naam van hun standaard Git van ‘master’ naar alternatieven zoals main, defoult, primary, root of iets soortgelijks. 

Grote impact

Git overweegt nog om de naam ‘master’ te gaan veranderen. Ondanks van deze beslissing heeft GitHub al besloten om de overstap te gaan maken. Afgelopen vrijdag tweette Google Chrome developer Una Kravets dat het Chrome project van plan was de standaard branch binnen de Chrome sourcecode van ‘master’ naar een neutralere term als ‘main’. 

In zijn tweets vroeg Kravets GitHub om hetzelfde te doen en zo verandering tot stand te brengen in de hele industrie. GitHub CEO Nat Friedman antwoordde dat het bedrijf er al mee bezig was. 

Nu GitHub de beweging gaat ondersteunen en de terminologie gaat aanpassen, brengt dat grote gevolgen met zich mee. Het zorgt ervoor dat de mogelijk kwetsende termen worden verwijderd uit miljoenen projecten. Hiermee is het een grote stap richting het opschonen van beladen termen in de tech-sector.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home