GitHub Sponsors helpt opensource-ontwikkelaars meer geld te verdienen

GitHub

GitHub Sponsors wil ervoor zorgen dat onafhankelijke opensource-ontwikkelaars betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Daarom is het project uitgebreid met zakelijke bijdragers. 

Tot voor kort was er nog geen goede manier waarop onafhankelijke ontwikkelaars van opensource software geld konden verdienen aan het ontwerpen en bijhouden van een opensource-project. 

Kleine onafhankelijke ontwikkelaars werkten voor niets, soms aan projecten die essentieel zijn voor IT-afdelingen van grote bedrijven. Dit zorgde soms voor grote problemen, bijvoorbeeld toen in 2014 de Heartbleed kwetsbaarheid werd ontdekt in de OpenSSL cryptografie bibliotheek.

Achteraf bleek dat het OpenSSL project werd onderhouden door slechts één fulltime ontwikkelaar die af en toe werd geholpen door vrijwilligers. Het project kreeg een schamele jaarlijkse bijdrage van 2000 dollar. 

Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, richtte GitHub in mei 2019 GitHub Sponsors op. Het project is bedoeld om opensource-ontwikkelaars te helpen betaald te krijgen voor het werk dat ze doen. Via het project kunnen individuen donaties doen naar onafhankelijke opensource-ontwikkelaars. 

GitHub Sponsors was meteen een succes. Dankzij individuele bijdragers en financiële steun van GitHub zelf haalde het project donaties op tot wel 5000 dollar per persoon. 

Beste van twee werelden

In december vorig jaar breidde GitHub het Sponsors programma verder uit door ook bedrijven de mogelijkheid te geven om te doneren. Tot op dat moment stond het project enkel donaties toe van andere individuele developers. Gemiddeld droegen ontwikkelaars zo’n 5 tot 10 dollar per maand bij. 

“Dit is een hele belangrijke stap. De community biedt een brede basis biedt en geeft veel onafhankelijkheid, maar als je bedrijven toevoegt aan de mix, krijg je zowel een brede basis als een grote groei in fondsen”, legt Devon Zeugel, GitHub Sponsors lead, uit. “Je krijgt het beste van twee werelden, met veel onafhankelijkheid en tegelijkertijd veel fondsen, waardoor ontwikkelaars de volgende stap kunnen nemen en hun baan kunnen opzeggen, als ze dat willen”, aldus Zeugel. 

Om gebruik te maken van GitHub Sponsors hoeft een ontwikkelaar niet per se gebruik te maken van GitHub. “We accepteren iedereen die opensource werk doet op elk platform”, zegt Zeugel. “We eisen wel dat ontwikkelaars een link naar hun project sturen als bewijs. Als iemand heel actief is op GitLab en niet op GitHub is hij alsnog welkom in het GitHub Sponsors program.” 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home