GitHub lijft JavaScript-platform npm in

Github + npm

GitHub, dat sinds 2018 onderdeel is van Microsoft, breidt zelf uit met de overname van npm. Npm speelt een belangrijke rol in de JavaScript-community en heeft een gebruikersbasis van zo’n 12 miljoen ontwikkelaars.

Het Amerikaanse npm, Inc is beheerder van het gelijknamige opensource softwareproject npm, kort voor Node Package Manager, en het npm package registry. Op het platform worden ruim 1,3 miljoen JavaScript-packages gehost, die maandelijk zo’n 75 miljard keer worden gedownload door ontwikkelaars om te gebruiken in hun websites.

“npm is een kritiek onderdeel van de JavaScript-wereld”, schrijft GitHub-CEO Nat Friedman in een blogpost om de overname aan te kondigen. “Wij bij GitHub zijn vereerd om deel uit te maken van het volgende hoofdstuk van het verhaal van npm en om npm te helpen blijven schalen om te voldoen aan de behoeften van de snelgroeiende JavaScript-community.”

GitHub is vandaag al de aanbieder van de grootste opensource codebibliotheek ter wereld, en krijgt met de overname ook het grootste package registry in handen. De overname betekent bovendien dat npm nu, net als GitHub, onder de vleugels van Microsoft komt. Microsoft, dat ook al de bijzonder populaire code-editor VS Code bouwt, vergroot zo zijn invloed op de ontwikkelaarsgemeenschap.

Toekomstplannen

Details over de overname werden niet bekendgemaakt, maar Friedman deelt in zijn blogpost wel de toekomstplannen voor npm. GitHub zal investeren in de infrastructuur van het platform, om te garanderen dat npm “snel, betrouwbaar en schaalbaar” blijft. Daarnaast wordt de ontwikkeling van npm v7 CLI verdergezet, dat ook na de overname nog gratis en opensource zal zijn.

Op langere termijn worden GitHub en npm nauwer met elkaar geïntegreerd, onder meer om de security te verbeteren en het GitHub Sponsors-initiatief naar het npm-ecosysteem uit te breiden.

Betalende klanten die npm Pro, Teams of Enterprise gebruiken, kunnen ten slotte op blijvende ondersteuning rekenen voor hun private registries. GitHub zou die op termijn wel graag naar het eigen GitHub Packages verhuizen, zodat npm zich uitsluitend kan richten op het aanbieden van een publiek registry voor JavaScript.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home