GitHub experimenteert met spraaktechnologie in Copilot

Github copilot

De spraak gestuurde toepassing ‘Hey GitHub’ is voorlopig enkel beschikbaar binnen Copilot.

GitHub experimenteert met spraaktechnologie om code te genereren. ‘Hey GitHub’ maakt het, net als spraakherkenningsprogramma’s als Siri, Alexa en Google Assistant mogelijk om de computer aan te sturen zonder muis of toetsenbord. De spraaktoepassing is voorlopig alleen beschikbaar binnen Copilot, de AI-tool die GitHub eerder dit jaar lanceerde.

GitHub stelde de spraakfunctie voor tijdens het hybride GitHub Universe-event in San Francisco. Tijdens dat event maakte het bedrijf nog een paar cijfers bekend. GitHub zelf groeide in 2022 met meer dan 20 miljoen nieuwe gebruikers, goed voor een totaal van ruim 94 miljoen ontwikkelaars. Het bedrijf tikt intussen jaarlijks meer dan een miljard dollar aan inkomen aan.

Sneller navigeren

De spraaktoepassing moet ontwikkelaars helpen om gemakkelijker te navigeren binnen Copilot. Het AI-gedreven programma maakt het programmeurs al een stuk gemakkelijker om code te maken. Dat doet het programma door, op basis van was ontwikkelaars typen in een IDE, de volgende lijn code te voorspellen. IDE is een Integrated Development Environment zoals Visual Studio Code, Neovim en JetBrains.

Aan de hand van eerdere invoer kan Copilot zelfs complete methodes en complexe algoritmes voorstellen. De nieuwe spraakfunctie helpt gebruikers om sneller te navigeren binnen het programma, zonder gebruik te maken van muis of toetsenbord. “Met de toepassing willen we Copilot naar nog meer ontwikkelaars brengen, inclusief zij die hun handen niet kunnen gebruiken om te schrijven”, aldus Thomas Dohmke, CEO van GitHub.

Wachtlijst

Copilot wordt gebruikt als een uitbreiding voor code editors zoals VS Code van Microsoft. Het genereert code in verschillende programmeertalen die de gebruiker kan aanvaarden, aanpassen of verwerpen. “AI zal snel geïntegreerd raken in elk aspect van de ontwikkeling. Daarom maken we GitHub Copilot nog meer toegankelijk. Voorlopig werkt de toepassing alleen binnen VS Code maar het is de bedoeling om na verdere testen de mogelijkheden uit te breiden.”

lees ook

GitHub Copilot doet productiviteitsgevoel stijgen

Het spraaksysteem is ontwikkeld door onderzoekers bij GitHub Next, een team dat de toekomst van software-ontwikkeling onderzoekt. Het is nog niet zeker dat de toepassing ook effectief uitrolt als volwaardig product. Toch lijkt het een goede manier om tekst in te voeren in Copilot. Wie graag aan de slag wil met de spraaktechnologie, kan zich inschrijven op een wachtlijst voor ‘Hey GitHub’.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home