Firefox stopt al je browserextensies in dropdownmenu

firefox

Zit de taakbalk van je internetbrowser ook vol met icoontjes van extensies? De nieuwste versie van Firefox haalt deze weg uit de werkbalk en stopt ze in een dropdownlijst.

Mozilla rolde op 17 januari de stabiele release van Firefox 109.0 uit, waarmee de nieuwste versie van de browser voor alle gebruikers beschikbaar is. De update bevat een handige functie voor wie zijn of haar werkbalk graag ordelijk houdt. Een nieuwe Extensies-knop toont je een overzicht van al je beschikbare browserextensies.

Alle extensies op één plek

Wie veel browserextensies installeert, komt al snel met een overvolle werkbalk te zitten. Elk icoontje wil immers een plekje opeisen in de taakbalk. In Firefox hoef je daar voortaan geen zorgen over te maken.

Klik je op het puzzelstuk, dan krijg je een dropdownmenu met alle geïnstalleerde extensies te zien. Na het installeren van de update kan je de extensies dus onmiddellijk wegklikken uit de werkbalk. Via de knop kan je ook eenvoudige nieuwe extensies zoeken en toevoegen aan het menu.

firefox extensies

Manifest v3

Een andere opvallende wijziging is de omarming van Manifest v3. Dit protocol werd ontwikkeld om de bevoegdheden van browserextensies in te perken. Manifest v3 zorgt er onder meer voor dat extensies geen achtergrondpagina’s kunnen opstarten en schakelt over op declaritiveNetRequest voor het blokkeren van HTTP-requests.

lees ook

Google Chrome was ook in 2022 veruit populairste browser

Met name die laatste maatregel zorgt voor veel controverse omdat het de werking van adblockers zou bemoeilijken. Zoveel controverse dat Google zelf op de rem is moeten gaan staan voor de uitrol van Manifest v3 in de eigen Chrome-browser. Firefox leek niet meteen happig voor Manifest v3 omdat het een privacybewust publiek wil aanspreken, maar springt nu toch mee op de kar. Voorlopig lijkt onze adblocker nog te werken naar behoren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home