Firefox gaat standaard alle tracking op websites blokkeren

Firefox

Mozilla, de non-profitorganisatie achter de Firefox-browser, heeft aangekondigd dat het in een toekomstige versie alle vormen van tracking op websites standaard zal blokkeren. Vandaag laat de browser die keuze nog over aan de gebruiker.

“In de nabije toekomst zal Firefox gebruikers standaard beschermen door tracking te blokkeren en tegelijkertijd een duidelijke set controls aanbieden om meer keuze te geven over welke informatie ze met sites delen”, zegt Nick Nguyen, VP Product Strategy bij Mozilla.

Mozilla gaat de functie eerst proefdraaien in september. Als dat goed uitdraait, krijgt Firefox 63 de optie om trage trackers onmiddellijk te blokkeren. Dergelijke trackers kunnen de laadtijden van webpagina’s met wel 50 procent vertragen. Tegen de tijd dat Firefox 65 wordt gelanceerd, hoopt Mozilla ook in staat te zijn om cross-site tracking standaard volledig te blokkeren.

Vandaag laat Mozilla de keuze aan de gebruiker en blokkeert het trackers op basis van blacklists of het “Do Not Track”-signaal, dat erop vertrouwt dat sites hun trackers uitschakelen wanneer ze de melding herkennen. Door trackers zelf actief te blokkeren, zullen Firefox-gebruikers nooit worden gevolgd, tenzij ze daar zelf expliciet voor kiezen.

Actieve keuze

Gebruikers kunnen bepaalde websites of trackers whitelisten, of er alsnog voor kiezen om alle trackers toe te laten. Mozilla plant ook de mogelijkheid om alleen trage trackers of cookies van externe partijen te blokkeren.

“Dit gaat over meer dan het beschermen van gebruikers – het gaat erom hen een stem te geven”, vertelt Nguyen. “Sommige sites zullen gebruikersgegevens blijven vragen in ruil voor inhoud, maar nu zullen ze erom moeten vragen. Dat is een positieve verandering voor mensen die tot nu toe geen idee hadden van de waarde-uitwisseling die ze werden gevraagd te maken.”

Google Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari bieden ook allemaal do-not-track-opties aan. Firefox zal met deze nieuwe update evenwel het meest agressief te werk gaan om trackers daadwerkelijk te blokkeren.

De nieuwe bescherming is vandaag al beschikbaar in de Nightly-build van Firefox, maar moet vooralsnog handmatig worden geactiveerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home