Europese DMA dwingt Apple om WebKit-verplichting op iOS los te laten

safari apple

In de meest recente versie van de Europese Digital Markets Act (DMA) wordt Apple in het vizier genomen met de WebKit-verplichting voor browsers op iOS.

Apple verplicht vandaag elke concurrerende internetbrowser binnen de App Store op iOS (en iPad OS) om WebKit te gebruiken. Deze rendering engine is de basis van Safari, wat betekent dat concurrenten als Chrome, Edge of Firefox niet het verschil kunnen maken met hun browserversie.

Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie omdat ze zich niet kunnen differentiëren. Bovendien bevat WebKit talrijke web API’s die ontwikkelaars meer naar native iOS appontwikkeling duwen, waar Apple de teugels ook strak in handen heeft.

The Register heeft een kopie kunnen inkijken van de recente wijzigingen in de DMA. Bekijk de specifieke wijzigingen die WebKit in het vizier nemen hier, maar het komt er op neer dat elke internetbrowser zijn eigen engine mag gebruiken om snelheid, betrouwbaarheid en webcompatibiliteit te leveren.

De Europese Digital Markets Act treedt als alles goed gaat vanaf 2024 in werking.

WebKit onder druk

Volgens Alex Russell, ex-tech lead webstandaarden bij Google Chrome, kan de DMA voor een revolutie zorgen. “Het potentieel van capabele webapplicaties wordt tot op vandaag nog altijd succesvol voorkomen door Apple. De DMA heeft het potentieel om de ontwikkeling van bepaalde apps overbodig te maken wanneer genoeg gebruikers capabele browsers hebben.”

Wanneer de DMA actief is in 2024, kunnen heel wat browsers functies introduceren die voordien niet mogelijk waren. Dat zet Safari onder druk, wat doet vermoeden dat Apple de turbo zal intrappen om tegen de deadline WebKit zo sterk mogelijk te maken. Dat is sowieso positief nieuws, concurrentie houdt iedereen scherp.

Wie zich als iOS-ontwikkelaar al in de handen wrijft, moeten we helaas nog even teleurstellen. Russel hoopt dat de DMA webapplicaties laat rivaliseren met native apps, maar de tekst is nog niet finaal. Apple is waarschijnlijk bereid een fortuin uit te geven om waar het nog kan de tekst af te zwakken via lobbywerk. Nadat de DMA in werking treedt, kan het nog met heel wat rechtszaken en andere vertragingsmanoeuvres de deadline verleggen. Afwachten hoe deze zaak verder zal evolueren de komende maanden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home