Einde Python 2 is aangebroken met laatste Python 2.7-release

python

De Python Software Foundation heeft de allerlaatste update voor Python 2.7 ooit uitgegeven. Na 11 jaar stopt Python met het ondersteunen van de verouderde versie en spoort zijn gebruikers aan om over te stappen op Python 3.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de ondersteuning voor Python 2.7 al veel eerder zou stoppen, namelijk in 2015. Deze ondersteuning werd echter met vijf jaar verlengd, tot 2020. Het is inmiddels zes jaar sinds Guido van Rossum, de maker van Python, gebruikers voor het eerst verzocht over te stappen op Python 3. 

Met het uitbrengen van Python 2.7.18 , de allerlaatste Python 2-release, geven de CPython core developers aan dat het tijd is om vaarwel te zeggen tegen Python 2. Over de jaren hebben de ontwikkelaars en bijdragers constant bugfixes uitgevoerd voor de 2.7-versie van Python. Dat was geen simpele taak, aangezien Python 2 en 3 steeds verder uit elkaar kwamen te liggen. 

Omdat Python een opensourceproject is, is het nog wel toegestaan voor externe partijen om betaalde ondersteuning te bieden voor oudere versies van Python. De Python Software Foundation biedt vanaf nu alleen nog maar ondersteuning aan Python 3. 

Moeizame overstap

Van Rossum bracht Python 3 al uit in 2008. Sinds die tijd duurde het meerdere jaren voordat grote spelers zoals Facebook, Instagram en Dropbox volledig overgestapt waren op deze nieuwe versie. Dat heeft onder andere te maken met de hoeveelheid werk die ermee gemoeid gaat. 

Dropbox, waar van Rossum werkte tot hij vorig jaar met pensioen ging, begon het overstappen op Python 3 al in 2015. Om deze overstap te maken moesten er 4 miljoen regels code overgezet worden. Een enorme taak die het bedrijf pas in september 2018 voltooide. 

Deze moeizame overstap zien we bij meerdere bedrijven. Zo is de overgang op Python 3 ook een ingrijpend project voor Linux-distributes. In 2014 gaven Python-ontwikkelaars al aan dat het een reusachtige taak was voor Ubuntu-beheerders om huidige systemen en scripts om te zetten naar Python 3 en Python 2 te verwijderen. Ook Fedora-beheerders hadden twee jaar nodig om Python 2 volledig uit hun systemen te elimineren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home