Draadloze oplaadstandaard Qi2 compatibel met Android en Mac

Wireless Power Consortium (WPC), de organisatie die toeziet op draadloze oplaadstandaarden heeft een nieuwe standaard Qi2 aangekondigd. Het oplaadstation zou zowel Mac- als Androidtoestellen kunnen opladen.

Volgens TechCrunch zal WPC de nieuwe standaard later dit jaar lanceren. Het consortium praat naar verluidt met Apple om MagSafe-achtige functies in de nieuwe standaard te implementeren. Twee jaar geleden introduceerde Apple met MagSafe voor iPhones een draadloze standaard die tal van mogelijkheden opende, waaronder draadloos opladen. De hoofddoelstelling van Apple was toen om de oplaadsnelheid van 7,5 W bij Qi1-opladers te verdubbelen voor MagSafe-laders.

Compatibel oplaadstation

Een bijkomende reden waarom Apple MagSafe ontwierp, was het feit dat het bedrijf af wou stappen van een oplaadstation waar het toestel perfect gealigneerd moest op liggen. MagSafe is nog altijd eigendom van Apple, al is het gecertificeerde ecosysteem van accessoires niet bijzonder fel gegroeid. Daar kan meteen een verklaring liggen voor een compatibel oplaadstation.

WPC geeft aan dat de nieuwe standaard Qi2 een magnetisch stroomprofiel heeft dat is gebouwd op de MagSafe-technologie. Het is dan ook de verwachting dat Qi2-oplaadstations zullen werken voor toestellen die draaien op Android en iOS. “Het magnetische stroomprofiel van Qi2 zal ervoor zorgen dat telefoons of andere oplaadbare toestellen perfect op het station liggen om op die manier een verbeterde energie-efficiëntie en sneller opladen mogelijk te maken”, aldus WPC in een persbericht.

Allerhande accessoires

Het consortium geeft mee dat de nieuwe standaard het mogelijk moet maken om meer accessoires draadloos op te laden. Tot nu moeten de oplaadbare toestellen perfect plat zijn om zo via het station op te laden. De nieuwe standaard moet de weg vrij maken voor allerhande accessoires die normaal niet draadloos oplaadbaar zijn. Dat kunnen draadloze oortjes zijn, maar ook smartwatches of andere elektronische apparaten.

WPC heeft nog niet alle specificaties gelost maar een woordvoerder vertelde wel aan The Verge dat Qi2 in eerste instantie de oplaadsnelheid zal begrenzen tot 15W. In een latere fase zal het consortium werken aan hogere vermogensprofielen. Een kanttekening is wel op zijn plaats want Qi2 maakt dan wel de weg vrij voor sneller draadloos opladen, het is nog altijd geen garantie voor de kwaliteit van de magneten in opladers en telefoons. Wanneer die kwaliteit te veel afwijkt, dan kan dat het veilig opladen bemoeilijken.

Apple zwijgt

Ook al zal de Qi2-technologie gebaseerd zijn op MagSafe, het is lang niet zeker dat de oplaadstations zullen werken bij iPhone 14 of oudere toestellen. Apple gaf alleszins geen commentaar over het onderwerp. De kans is groot dat Apple van draadloos opladen een prioriteit zal maken. Een paar maanden geleden ging het bedrijf overstag in verband met de uniforme oplaadkabel USB-C. Vanaf 2024 moeten alle elektronische toestellen uitgerust zijn met USB-C, behalve wanneer het toestel enkel draadloos oplaadbaar is.

Apple gaf aan dat het geen andere keuze had dan de Europese richtlijnen te volgen. Toch broedde het bedrijf toen al op een plan om toch nog controle te houden over de manier van opladen. Aangezien Qi2 is gebaseerd op de eigen MagSafe-technologie, hoeft het niet verwonderen dat Apple een vinger in de pap wil houden. TechCrunch vermoedt zelfs dat Apple ervoor wil zorgen dat nieuwe modellen nog meer of zelfs uitsluitend zullen terugvallen op draadloze opladen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home