De 3 belangrijkste programmeertalen voor netwerkarchitecten

Netwerken ontwerpen die passen bij de behoefte van vandaag en voorbereid zijn om ook te voldoen aan de vraag van de toekomst: het is een zeer gewilde carrière voor ICT’ers. Om je te onderscheiden van alle anderen en bovenal veilige en schaalbare netwerken te ontwerpen, is het belangrijk om als netwerkarchitect de nodige kennis van programmeertalen in huis te hebben. 

De wereld van IT is voortdurend in beweging. Oude technieken raken verouderd en er komen constant nieuwe technologieën op. De veranderingen op het gebied van IT worden voor een groot deel aangestuurd door de manier van programmeren. Development is een rol gaan spelen in dagelijkse activiteiten, management, het netwerk en de beveiliging. 

Ook in het werk van netwerk architecten verandert er veel. Kennis over de juiste programmeertalen helpt netwerkarchitecten om hun kop boven het maaiveld uit te steken en hun werk te verbeteren. De drie belangrijkste programmeertalen die netwerk architecten zouden moeten leren, zijn Python, Perl en C. 

Python

Door zijn veelzijdigheid is Python vandaag de dag niet meer weg te denken als programmeertaal. De Python community is enorm en de kans is groot dat je vroeg of laat gebruik wilt maken van een in Python geschreven applicatie voor het ontwerpen van een netwerk. 

Niet alleen applicaties die in Python geschreven zijn, maar ook veel andere applicaties zijn compatibel met de programmeertaal. Daardoor brengt kennis van Python enorm veel mogelijkheden met zich mee. De programmeertaal kan een rol spelen in vrijwel elk gebied van IT, waardoor het ook als netwerkarchitect is handig de nodige kennis over de taal in huis te hebben. 

Perl

Perl is een volwassen programmeertaal met diepe wortels als het gaat om het programmeren van netwerken. Met Perl kun je eenvoudige applicaties schrijven die de communicatie tussen client en server makkelijker maken. Net als Python heeft ook Perl een uitgebreide community. Als er een functie is die je wilt toevoegen aan je netwerk, is de kans groot dat iemand uit de community er al een module voor geschreven heeft die je eenvoudig kunt overnemen. 

C

Deze eenvoudige programmeertaal maakt applicaties mogelijk die gebruik maken van de beschikbare middelen om prestaties te verbeteren. Op het eerste gezicht lijkt dat niet relevant voor de gemiddelde netwerkarchitect, maar dat is het wel.

Een deel van het werk van een netwerkarchitect bestaat uit het creëren van een netwerk dat optimaal en stabiel werkt. Om een netwerk ontwerp te beoordelen en te bevestigen dat het naar behoren werkt, moet je elk onderdeel ervan testen. Het komt dan goed van pas om te weten hoe je een applicatie kunt bouwen waarmee je de functionaliteit van een netwerk kan testen en de bevindingen kan rapporteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home