Chrome 91 tot 23% sneller dankzij nieuwe JavaScript compiler

Chrome

Google rolt deze week de nieuwste versie uit van zijn internetbrowser naar alle gebruikers. Naast een aantal nieuwe functies is de snelheidsboost dankzij een nieuwe JavaScript compiler de belangrijkste toevoeging van Chrome 91.

In een Chromium blogbericht wijzen de ontwikkelaars op het belang van snelle JavaScript-executie om een snelle browser af te leveren. Zo’n compiler vult het gat tussen een snelle executie en het optimaliseren van de code voor maximale prestaties. Chrome gebruikt Ignition voor het eerste en Turbofan voor het tweede. Beide werden drie jaar geleden geïntroduceerd als een tweeledig compiler-systeem.

Ignition is een bytecode interpreter die JavaScript zo snel mogelijk moet starten. Turbofan is een optimizing compiler die machinecode genereert op basis van informatie die wordt verzameld gedurende de JavaScript-executie. Het is daarom inherent altijd trager dan Ignition. Google voegt daarom Sparkplug toe, een nieuwe compiler die een balans slaat tussen de twee. Het genereert native machine code, maar is niet afhankelijk van de informatie die het leert terwijl het JavaScript-code uitvoert.

Het resultaat van de extra compiler is dat de uitvoering sneller kan starten terwijl het nog altijd relatief snelle code genereert. Wie graag een volledige deepdive wil lezen in de nieuwe V8-engine van Google, kan hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home