China bouwt eigen alternatief voor GitHub door spanningen met VS

handelsoorlog VS tegen China
-

China wil een binnenlands alternatief bouwen voor GitHub. De Chinese overheid is van plan hiervoor het oude en deels vergeten platform Gitee te gebruiken. 

In een recent verslag onthulde China’s Ministry of Industry and Information Technology van plan te zijn Gitee te veranderen in een onafhankelijk opensource code hosting platform voor China. Het project wordt uitgevoerd door een consortium geleid door Open Source China. 

Op dit moment heeft Gitee meer dan 10 miljoen opensource repositories en ondersteunt het meer dan vijf miljoen developers. Met deze cijfers is het project nog lang geen dreiging voor GitHub. GitHub bevat momenteel meer dan 100 miljoen repositories en kent meer dan 30 miljoen gebruikers. De evolutie is desalniettemin spijtig. De kracht van de opensource-gemeenschap is net dat experts van de hele wereld vrijblijvend kunnen samenwerken aan een project. Onder impuls van de VS dreigt China zich nu af te splitsen van de community.

Geen andere keuze voor China

Hoewel het lastig wordt voor Gitee om te tippen aan het populaire GitHub, heeft China geen andere keuze. Door de voortdurende handelsoorlog tussen de VS en China wordt China steeds meer afhankelijk van binnenlandse bronnen. Recente verboden en ander blokkades die de VS oplegde aan China dwingen Chinese bedrijven minder afhankelijk te worden van westerse technologie.

Eerder deze maand kwam regering-Trump zelfs met een vreemd plan om het internet op te splitsen tussen aanhangers van China en de VS. Het is nog onduidelijk of het plan ook daadwerkelijk uitvoerbaar is. Ook als het nooit zo ver komt, is het een strategische stap voor China om zelf zijn technologie te ontwikkelen. Zoals in dit geval met het alternatief voor GitHub. 

Als één bedrijf weet hoe het is om met blokkades vanuit de VS te maken te krijgen, dan is dat wel Huawei. Huawei is het middelpunt van het aanhoudende conflict geweest. Het bedrijf is daarom ook positief over het bouwen van een Chinees alternatief voor GitHub. “Als China geen eigen opensource community heeft om codes te onderhouden en beheren, wordt onze binnenlandse software industrie kwetsbaar voor oncontroleerbare factoren”, vertelt Huawei executive Wang Chenglu.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home