AWS Proton maakt het makkelijker om serverless apps te bouwen

Amazon Web Services lanceert AWS Proton: een nieuwe dienst die de toepassing van container-based en serverless software-applicaties in de cloud helpt te automatiseren. Met deze dienst wil AWS het leven van ontwikkelaars een stuk makkelijker maken. 

Deepak Singh, AWS Vice President of Compute Services, legt uit dat je AWS Proton kunt zien als een zelfbedieningsframework waar ontwikkelaars de basiselementen van hun container of serverless applicaties kunnen kiezen. 

“Het grootste voordeel voor ontwikkelaars is dat ze zelf geen expert hoeven te worden voor elke technologie die er is”, zegt Singh. “Ze kunnen zich richten op het schrijven van applicatiecode. 

Container en serverless apps zijn zware last voor ontwikkelaars

Containers die de componenten van moderne applicaties hosten die op elk computerplatform kunnen draaien, worden steeds populairder, doordat ze bedrijven helpen om wendbaarder te worden. Hetzelfde geldt voor serverless, waarbij ontwikkelaars hun applicaties kunnen bouwen en draaien, zonder dat ze servers moeten beheren. 

Hoewel container-based en serverless apps meer flexibiliteit geven, maken ze het ontwikkelproces op hun eigen manier ook complexer. Zo bestaan ze uit tientallen componenten of microservices, elk met eigen infrastructuur, code templates, constante integratie en toepassing van CI/CD pipelines. 

Door dat alles krijgen container-based en serverless apps meer te maken met veranderingen dan traditionele applicaties. Het monitoren van al deze microdiensten met hun regelmatig veranderende en aparte infrastructuur-middelen en code toepassingen, groeit snel uit tot een enorme last voor ontwikkelaars. 

Wat kun je met AWS Proton?

Met AWS Proton wil Amazon het werk dat container-based en serverless apps met zich meebrengen voor ontwikkelaars verlichten. De dienst geeft ontwikkelaars een manier om hun applicatiecomponenten te behandelen als een stapel bestaande uit computerkracht, networking, code pipelines, beveiliging en monitoring. De applicatiestapels worden gebouwd volgens Amazon’s best practices voor beveiliging, architectuur en tools. Het enige wat ontwikkelaars moeten doen is de variabelen voor hun applicaties instellen en op ‘toepassen’ klikken. 

AWS Proton verstrekt automatisch de nodige infrastructuur en diensten, stuurt code door naar de CI/CD pipeline en past dat vervolgens toe in de praktijk. In de AWS Proton console kun je vervolgens zien welke microservices gebruik maken van een stapel en of alles nog up-to-date is. 

AWS Proton is gratis te gebruiken. Enkel de AWS-diensten die gebruikt worden om applicaties te bouwen en draaien worden in rekening gebracht. De dienst is vanaf nu algemeen beschikbaar in de regio’s US East, US West, Europe en Asia Pacific. Andere regio’s volgen binnenkort.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home