Atos lanceert gratis kwantumprogrammeertools myQLM

Atos

Atos geeft zijn gratis kwantumprogrammeertools genaamd myQLM vrij. De tools zijn ontworpen om toegang tot kwantumsimulatie te democratiseren en innovatie in kwantumcomputing aan te moedigen, aldus Inside HPC.

De nieuwe tools staan gebruikers van het Atos QLM-ecosysteem toe om autonome kwantumalgoritmen te ontwikkelen. MyQLM is afgeleid van de Atos QLM-simulator en is gebouwd op de programmeertaal Python. Het is bedoeld om kwantumprogramma’s op de eigen desktop te ontwikkelen en simuleren.

“Met myQLM zetten we een nieuwe stap voorwaarts op het gebied van kwantumcomputing. Door gratis toegang te bieden tot kwantumprogrammering en testen voor onderzoekers, zullen studenten en ontwikkelaars het gebruik van kwantumsimulatie democratiseren en het algehele bereik van kwantumcomputing helpen vergroten. Het is een technologie die de toekomst van de computer nog jaren zal bepalen”, zegt Thierry Breton, voorzitter van Atos.

myQLM-programma

Het myQLM-programma maakt de distributie van myQLM-software naar klanten en eindgebruikers van Atos QLM mogelijk. Gebruikers zijn door het programma in staat om te programmeren in Atos Quantum Assembly Language (AQASM) en pyAQSM-talen.

Ook kunnen eigen programma’s worden getest door middel van digitale simulatie op de eigen computer. Verder biedt het programma de mogelijkheid om, via een speciale portal en tegen betaling, met myQLM ontwikkelde programma’s uit te voeren op een echte Atos Quantum Learning Machine-appliance.

Bovendien biedt een door myQLM gebruikers zelf geleide community hulp en advies voor onder meer het delen van de beste werkwijzen en uitwisseling van bibliotheken en kwantumtoepassingscodes. Daarbij kunnen gebruikers elkaar ondersteunen door samen te werken.

Interoperabiliteit

Als laatste is er ook sprake van interoperabiliteit met andere frameworks voor kwantumcomputing. Atos zorgt naar eigen zeggen voor openheid en interoperabiliteit door opensource vertalers te bieden vanuit myQLM naar andere belangrijke  kwantumprogrammeeromgevingen.

MyQLM is beschikbaar voor klanten van Atos QLM, maar ook kwantumstart-ups en academische labo’s kunnen zich aanmelden voor het myQLM-programma.

Gerelateerd: Atos: ‘Cloudadoptie in België groeit 12 procent sneller dan EU in 2019’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home