Android 12 krijgt betere ondersteuning voor externe appwinkels

Google

Google gaat appwinkels van derden beter ondersteunen vanaf Android 12. Dat moet de veiligheid ten goede komen. De keerzijde van het plan is dat Google de betalingsregels in zijn eigen Play Store strikter zal maken.

Google maakt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om appwinkels van derden te gebruiken in Android 12. Details over wat dat precies inhoudt, ontbreken nog. De focus lijkt vooral te liggen op veiligheid. Met Android 12 kunnen gebruikers externe appwinkels gebruiken zonder dat de veiligheidssystemen ingebouwd in Android in het gedrang komen.

Betaalprobleem

De zet is een reactie op de aanhoudende discussie over betalingen in de Play Store van Google zelf. Google wil dat in-app betalingen via zijn winkel via het Google Play-betalingssysteem gebeuren en duldt daar nauwelijks uitzonderingen op. De regels zorgden er al voor dat Fortnite niet meer beschikbaar is via de Play Store. Gamers kunnen de toepassing wel op andere manieren binnenhalen. Android is ook vandaag al compatibel met alternatieve appwinkels en laat gebruikers toe zelf apk’s te installeren die van het internet afkomstig zijn. De keerzijde daarvan is de impact op de veiligheid van het OS.

Net als Apple wil Google zijn deel van de koek wanneer het over in app-verkoop gaat van applicaties die gebruikers via de eigen winkel binnenhaalden. Voor bepaalde bedrijven maakt Google wel een uitzondering. Het gaat om organisaties die als gevolg van de pandemie niet-digitale diensten via in app-betalingen aanbieden. Denk daarbij aan de verhuur van een appartement door AirBnB. Dergelijke bedrijven moeten zich het komende jaar niet aan het betaalbeleid van Google houden.

Huawei

Los van de betaalproblematiek is de betere ondersteuning van externe appwinkels goed nieuws voor Huawei. Dat heeft immers geen toegang meer tot de Play Store van Google na sancties opgelegd door de VS. Het schuift zijn eigen App Gallery daarom naar voren als alternatief. Het ziet er naar uit dat Android 12 meer geschikt zal zijn om met dergelijke winkels om te gaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home