BIPT kondigt vrije routerkeuze aan in België

router internet thuis

Gebruikers zijn vanaf 1 november niet langer verplicht de modem/router af te nemen bij hun operator bij het afsluiten van hun internetabonnement.

Het BIPT heeft in een nieuw besluit het netwerkaansluitpunt (NTP) voor vaste netwerken vastgelegd. Het NTP bepaalt vanaf welk punt de gebruiker zeggenschap heeft over zijn internetverbinding. Het BIPT aanziet modems en routers als een onderdeel van de eindapparatuur van de eindgebruiker. Die heeft het recht op een vrije keuze voor breedband en internettelefonie.

België is geen uitzondering met dit standpunt: in een tiental landen, waaronder bijvoorbeeld Nederland, Finland, Duitsland en Italië, bestaat dezelfde visie en kunnen eindklanten al langer vrij een modem kiezen.

Reeds geruime tijd worden er op het niveau van de Europese Unie initiatieven genomen om de mededinging op de markt van telecommunicatie-eindapparatuur te verbeteren. Zo werd het principe dat de gebruiker eindapparatuur (zoals bv modems, decoders of telefoons…) vrij moet kunnen kiezen in meerdere richtlijnen en verordeningen ingeschreven. 

In de praktijk

Om dit in de praktijk te kunnen omzetten, moet de locatie van het netwerkaansluitpunt bepaald worden dat aangeeft op welk punt de gebruiker verantwoordelijk wordt voor de telecomhardware.

Het BIPT verwacht dat een vrije modemkeuze eindklanten in staat moet stellen om gemakkelijker te veranderen van operator op dezelfde netwerkinfrastructuur. Dit moet volgens hen voor een versterking van de concurrentie op de telecommarkt zorgen. Zo kunnen gebruikers zelf bewust kiezen voor een meer duurzaam toestel of een toestel met extra functionaliteiten.

Voor aansluitingen op een kopernetwerk en glasvezelnetwerk, kan men de locatie van het netwerkaansluitpunt voorstellen als de wandcontactdoos waarmee de modem verbonden wordt. Voor een aansluiting op een coaxnetwerk, is dit de zwarte netwerkverdeler waarop de modem wordt aangesloten.

Het besluit van het BIPT is op 1 november 2023 in werking getreden. Providers hebben vanaf dan twaalf maanden de tijd gekregen om zich technisch voor te bereiden op de deadline van 1 november 2024. Orange en Telenet delen de technische vereisten voor routerfabrikanten, Proximus richt zich in een mededeling naar particuliere klanten. De providers geven alledrie aan dat ze geen technische ondersteuning zullen bieden voor klanten die eigen modems gebruiken en adviseren om de apparatuur van de provider bij te houden.

Initiele reactie providers

Telenet liet in oktober aan onze redactie weten dat het momenteel het besluit analyseert voordat ze verdere concrete standpunten innemen. “De modem is tegenwoordig standaard inbegrepen in de meeste residentiële abonnementen voor vast internet in België, zonder dat je er een apart moet aanschaffen.”

“Wij zijn nog steeds van mening dat modems van de operatoren zelf de beste garantie bieden op een veilig/beschermd netwerk met de beste klantervaring. Als je een andere modem hebt, kun je misschien niet genieten van alle optimalisaties die operatoren voor hun eigen modems hebben ontwikkeld om te kunnen profiteren van de beste gebruikerservaring.”

Proximus neemt akte van de beslissing van het BIPT. “Die werd ons pas gisteren medegedeeld”, zegt de woordvoerder. “We zullen ze nu verder bestuderen en bepalen welke maatregelen nodig zijn.”


Dit artikel verscheen origineel op 12 oktober 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home