Toshiba lanceert Mx11-reeks voor datacenter-HDD’s

Toshiba kondigt nieuwe harde schijven aan, gericht op datacenters die een hoge capaciteit zoeken.

Toshiba introduceert harde schijven binnen de nieuwe Mx11-reeks. Daaronder vallen op dit moment twee HDD’s, allebei gericht op gebruik in datacenters en door hyperscalers.

Beide drives bevatten tien schijven in een standaard 3,5 inch-behuizing gevuld met helium. Toshiba kiest voor een snelheid van 7.200 rpm en voegt een 1 GiB buffer toe voor hogere prestaties. De drives kunnen 550 TB per jaar slikken en komen met een mean time between failures van 2,5 miloen uur.

In de Mx11-familie vinden we eerst en vooral de MG11. Dat is een CMR-drive met een maximale capaciteit van 24 TB. Toshiba voorziet ook kleinere varianten, met 14 TB als ondergrens. De fabrikant wijst op een maximale aanhoudbare transfersnelheid van 295 MiB/s.

SMR

De MA11 gebruikt SMR-technologie, waarbij een hogere dichtheid van bits en bytes mogelijk is, ten koste van topprestaties. Deze drive is beschikbaar in twee varianten: 28 TB en 27 TB. Toshiba verklapt in zijn aankondiging niet wat de impact van de SMR-technologie is op de transfersnelheid vergeleken met de MG11.

Western Digital is erg transparant over de aanwezigheid van CMR of SMR-technologie. Dat is lovenswaardig, en vermoedelijk nog steeds een gevolg van een akkefietje enkele jaren geleden waarin een gebrek aan transparantie naar boven kwam.

Voor beide drives integreert Toshiba de eigen flux control microwave assisted magnetic recording-technologie. Die zorgt ervoor dat de fabrikant zoveel mogelijk eentjes en nulletjes op één schrijf kan proppen.

Toshiba wil deze maand starten met samples van de MG11. De MA11 moet eveneens voor het einde van dit jaar volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home