Seagate verschaft 22 TB HDD’s met klassieke SMR-technologie aan een handvol klanten. Daarmee perst de fabrikant het uiterste uit de technologie.
Harde schijf-fabrikant Seagate is begonnen met de verkoop van 22 TB-HDD’s. De nieuwe schijven hebben op dit moment de hoogste capaciteit op de markt, maar Seagate levert ze enkel aan een select publiek. Daarbij gaat het om datacenters. Je kan de drives dus niet meteen op de kop tikken op de capaciteit van je server of NAS uit te breiden.
SMR
Seagate bouwt de schijven met Shingled Magnetic Recording (SMR)-technologie. SMR zorgt voor een hogere capaciteit dan Conventional Magnetic Recording (CMR) maar is verder minder performant. Datasporen worden erg dicht op elkaar geplakt, wat het onmogelijk maakt voor de schijf om een enkel spoor te herschrijven. Wil je data aanpassen, dan moet een SMR-HDD een hele zone met verschillende sporen herschrijven. De drives zijn daarom vooral geschikt om gegevens te archiveren.
lees ook
WD geeft aan in welke HDD’s het stiekem SMR stopte
Hoewel SMR-technologie hogere capaciteiten mogelijk maakt vergeleken met CMR loopt ook deze technologie tegen haar limieten aan. Fabrikanten zoals Seagate en Western Digital kijken daarom naar nieuwe technologie zoals Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) om nog meer bits en bytes op een kleine oppervlakte te proppen. Dat Seagate deze 22 TB-drive kan bouwen zonder HAMR-technologie is dan ook een knap staaltje techniek.
Variant op bestaande schijven
De 22 TB-drives zijn vermoedelijk een SMR-variant van de Exos 20 en IronWolf Pro 20 TB die het bedrijf eind vorig jaar introduceerde. Die schijven hebben een maximale capaciteit van 20 TB maar gebruiken wel de performantere CMR-technologie.
Voor de toekomst werkt Seagate verder aan HAMR-drives. Die moeten in de toekomst naar de bredere markt komen, maar de fabrikant weet nog niet wanneer. In 2030 verwacht Seagate wel HAMR-drives met een capaciteit van 100 TB te kunnen aanbieden.
Harde schijven zijn niet meer van tel in consumentenscenario’s, waar SSD’s grotendeels de norm zijn. Flash-opslag is echter te duur voor massa-opslag, waardoor HDD’s wel heel relevant blijven in opslagservers en datacenters in het algemeen.