Met het vertrek van Huawei willen Europese telecomproviders OpenRAN als universele oplossing

5G antenne

OpenRAN vervangt alle bestaande RAN-interfaces met open standaarden. Hierdoor kunnen operatoren bij diverse hardware-leveranciers winkelen. Vandaag hangen ze vaak vast aan één fabrikant om extra complexiteit te vermijden.

Europese telecomoperators Deutsche Telekom, Orange, TIM, Telefónica en Vodafone hebben een gezamenlijk rapport gepubliceerd met als titel ‘Building an OpenRAN system for Europe’. Je kan het volledige rapport hier inkijken. Hierin leggen de operatoren de huidige pijnpunten bloot dat wisselen tussen verschillende hardwarefabrikanten voor alle telecommunicatie een duur en lang proces is.

Het probleem is vandaag duidelijker dan ooit omdat het merendeel verplicht Huawei of ZTE uit het netwerk moet halen. Volgens Vodafone kost deze operatie 200 miljoen euro en duurt het tot vijf jaar om alles in orde te krijgen. BT spreekt van 500 miljoen pond over vijf jaar.

Mixen en matchen van hardware

Een wissel naar OpenRAN als standaard (RAN = Radio Access Network) zou zo’n overstap veel eenvoudiger maken omdat het een open standaard is. Nu heeft elke fabrikant een eigen protocol, wat telecomproviders verplicht om vaak maar één partij te kiezen voor alle mobiele communicatie. OpenRAN laat toe om vrij te winkelen tussen alle aanbieders en om die te mixen in nieuwe installaties.

Volgens de telecomproviders biedt OpenRAN de mogelijkheid om opnieuw een vorm van controle terug te winnen. Het opent bovendien de markt voor nieuwe en innovatieve partners. Volgens The Register wordt er vandaag al heel wat geld in de doorontwikkeling van OpenRAN gestopt. In de VS wordt er 750 miljoen dollar vrijgemaakt en ook Duitsland reserveert 300 miljoen euro.

Te laat voor 5G

Deutsche Telecom hoopt vooral dat het aantal fabrikanten van RAN-oplossingen gevoelig stijgt bij de implementatie van OpenRAN, wat rechtstreeks ook een nadeel is voor bestaande leveranciers Ericsson en Nokia. Die plukken de vruchten van de verbanning van Huawei en ZTE, twee Chinese fabrikanten die vandaag onder druk staan.

Ondanks de actieve push van Europese telecomproviders lost OpenRAN niet alle huidige problemen op. OpenRAN ondersteunt vandaag enkel 4G en 5G, waar klassieke RAN-installaties 2G, 3G, 4G en 5G ondersteunen. OpenRAN is geen één-op-één commercieel alternatief voor 5G-netwerken die vandaag ook 2G en 3G ondersteunen vanuit één basisstation. Er is vandaag wereldwijd maar één commerciële OpenRAN-installatie in gebruik: Rakuten in Japan.

De kans is daarom heel groot dat voor 5G OpenRAN riant te laat komt voor Europa en het vizier op 6G moet worden gericht. Tegen dan zal er sowieso ook veel politieke moed nodig zijn om in Europa belangrijke beslissingen rond telecommunicatie te nemen.

lees ook

Licht op groen voor 5G-veiling met ruimte voor vierde telecomspeler

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.