Iets meer dan een jaar na de initiële deal is de overname van Mellanox door Nvidia nu helemaal een feit. De acquisitie van de netwerkspecialist past in de acceleratiestrategie van Nvidia.
Eind vorig jaar keurde Europa de overname van Mellanix door Nvidia al goed, en nu hebben ook de laatste regelgevers wereldwijd hun zegje gedaan. Daarmee is de acquisitie helemaal rond. Nvidia ging op 11 maart 2019 aan de haal met de Israëlische netwerkspecialist onder de neus van Intel. Nvidia telde toen 6,9 miljard neer voor het bedrijf.
Mellanox is gespecialiseerd in ethernet- en infiniband-interconnects. Het bedrijf zorgt met andere woorden voor supersnelle verbindingen tussen servers in datacenters. Nvidia wilde Mellanox in huis halen omdat die specialisatie aansluit bij de ambitie van het bedrijf. De gpu-specialist verdient vandaag steeds meer zijn brood met accelerator-hardware. Door workloads te versnellen met meer op maat gemaakte chips zoals gpu’s is er een immense prestatiewinst mogelijk.”Er zijn echter altijd problemen die meer dan één computer nodig hebben”, vertelt CEO Jensen Huang aan TheNextPlatform.
Snellere interconnects
In die gevallen is de interconnect de flessenhals. Nvidia wil het werk dat het doet met accelerators complementeren met snellere interconnects, en daar is Mellanox essentieel voor. Het bedrijf heeft onder andere hardware in huis met eigen processorkracht aan boord die cpu en gpu ontlast van eventuele netwerktaken. Net zoals de gpu de cpu ontlast door bepaalde workloads op zich te nemen en sneller uit te voeren, kunnen ‘data processing units’ of dpu’s workloads in verband met networking op een efficiëntere manier omarmen. De strategie is niet nieuw, en wordt onder andere door AWS omarmt met de eigen Nitro-chips.
Met Mellanox in huis kan Nvidia een breder versnellingsverhaal vertellen, dat niet alleen berust op gpu-gebaseerde accelerators. De acquisitie van het bedrijf lijkt zo perfect voor de ondersteuning van de steeds krachtigere workloads van morgen. Bovendien geeft ze Nvidia een sterkere positie tegen aspirant-concurrenten zoals Intel en Huawei.