Nvidia worstelt met Blackwell-productie

nvidia blackwell

Er rollen minder geschikte Nvidia Blackwell-chips van de TSMC-band dan gehoopt. Door de lagere opbrengst van het productieproces, kan de levering van bestelde accelerators opnieuw vertraging oplopen.

Blackwell is een moeilijke bevalling voor Nvidia, vergeleken met eerdere AI-accelerators. Eerst vond Nvidia een designfout in testmodellen van de Blackwell-GPU en nu blijkt de opbrengst van de productie minder hoog dan verwacht. Dat tweede probleem is gerelateerd aan het eerste.

Om de fout op te lossen, moest Nvidia het proces een beetje aanpassen. Concreet was er een nieuw lithografiemasker nodig voor de bouw van de Blackwell GB200. Zo’n masker is een soort stencil met een stuk van de blauwdruk van een chip, waardoor licht met een kleine golflengte wordt geschenen op een wafer. De afdruk van dat licht veroorzaakt een chemische reactie, waardoor de componenten van de chips laag per laag gevormd worden.

Kinderziektes

Chipproductie is in wezen een chemisch en analoog proces, dat onderhevig is aan allerhande uitdagingen. Nvidia bouwt deze nieuwe chips op het nieuwste proces van TSMC, dat klaarblijkelijk nog enkele kinderziektes vertoonde. De aanpassingen in het productieproces hebben ervoor gezorgd dat Nvidia pas met vertraging de productie van de Blackwell-chips kon opschalen.

Uitstel is geen afstel. Nvidia heeft tientallen miljarden aan bestellingen voor Blackwell openstaan, bij onder andere Microsoft, Meta en Google. Zodra de chips in volume van de band rollen, zal het geld bij Nvidia opnieuw binnenstromen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home