De Amerikaanse Aurora-supercomputer maakt na twee jaar vertraging eindelijk z’n intrede in de Top 500, maar slaagt er niet in om Frontier te overtreffen of zelfs maar te evenaren. De beloofde exascale-capaciteit blijft uit.
De nieuwe Amerikaanse Aurora-supercomputer staat op de tweede plaats in de nieuwe Top 500. De Top 500-lijst wordt twee keer per jaar gepubliceerd houdt bij welke HPC-systemen ’s werelds snelste zijn. De aanvoerder van de top blijft onveranderd: de eveneens Amerikaanse Frontier-supercomputer is de snelste.
Dat Aurora op de tweede plaats staat, is een flinke teleurstelling. Het systeem moest oorspronkelijk in 2021 al online komen, maar de verwezenlijking liep flinke vertraging op. De versie die nu in de Top 500 prijkt, is nog steeds niet de finale machine. Aurora is op dit moment nog maar voor de helft online.
Hoewel de totale rekenkracht goed is voor een tweede plaats in de top, blijven de beloofde exascale-prestaties vooralsnog uit. De benchmarks meten 585,34 petaflops. Frontier haalt 1,194 exaflops.
Intel vs. AMD
Beide systemen worden door HPE gebouwd, maar hun hardware is heel verschillend. Frontier vertrouwt op AMD Epyc-CPU’s, gekoppeld aan AMD’s Instinct MI250X-accelerators. Voor Aurora gaat HPE in zee met Intel, maar het lijkt een stuk moeilijker om de Intel Xeon Max-processors en de Intel Data Center GPU Max-accelerators samen op grote schaal aan de praat te krijgen. Frontier kende trouwens ook de nodige kinderziektes.
Geduld is een schone deugd en de ambities voor Aurora blijven torenhoog. Wanneer alles op termijn naar behoren functioneert, belooft deze supercomputer de krachtigste ter wereld te worden met een geanticipeerde prestatie van twee exaflops. De mijlpaal staat gepland voor ergens in 2024. AMD’s hardware wordt intussen gebruikt om nog een derde systeem te bouwen: El Capitan. Dat moet nog krachtiger zijn. De HPC-race gaat dus volop voort, al mag AMD dankzij Frontier de wisselbeker nog even bijhouden.