Tijdens een lezing heeft Intel CEO Pat Gelsinger opnieuw de handschoen opgenomen voor de wet van Moore. De gouden dagen van de wet lijken wel achter de rug.
Niets of niemand dat al vaker voor dood verklaard is dan de wet van Moore. Al sinds wijlen Gordon Moore in 1965 voorspelde dat het aantal transistors in een chip ieder jaar zou verdubbelen, nadien bijgesteld naar iedere twee jaar, wordt die uitspraak gecontesteerd. De meest recente doodverklaring komt vanuit het kamp van Nvidia, dat de wet van Moore graag zou omdopen tot de ‘wet van Huang’. Intel blijft de theorie van zijn stichter met hand en tand verdedigen.
CEO Pat Gelsinger sprak zijn onvoorwaardelijke geloof in de wet van Moore nog eens uit tijdens een lezing van de Massachusetts Institute of Technology, een toonaangevende universiteit binnen de computerwetenschappen. “Ik denk dat we de dood van de wet van Moore al zo’n drie tot vier decennia hebben uitgeroepen. Voor alle critici die verklaren dat we dood zijn… totdat het periodiek systeem is uitgeput, zijn we nog niet klaar”, zei een strijdvaardige Gelsinger.
Niet dood, wel trager
Toch kan Gelsinger niet ontkennen dat Intel alle moeite heeft om de wet van Moore verder te blijven zetten. Dat erkende de CEO ook tijdens zijn betoog, waarin hij aanhaalde dat de ‘gouden periode van Moore’ achter de rug is. Volgens Gelsinger is het vandaag realistisch om het aantal transistoren iedere drie jaar te verdubbelen. De wet van Moore wordt dus niet helemaal geschrapt, maar wel wat bijgesteld.
Daar zijn volgens Gelsinger technologische als economische motieven voor. Om een verdubbeling van het aantal transistors te kunnen blijven realiseren, zijn innovatievere productietechnieken nodig. Het simpelweg toevoegen van meer nodes is niet meer voldoende. Intel zet bijvoorbeeld in zijn nieuwste generatie Meteor Lake-chips ook vol in op zijn Foveros 3D-technologie.
Ook de economische context waarin chipfabrikanten opereren kan als een rem op de wet van Moore staan. Gelsinger heeft de laatste jaren de kostprijs van nieuwe chipfabrieken zien exploderen. Een fabriek die zeven à acht jaar geleden tien miljard dollar zou hebben gekost, kost vandaag minstens het dubbele. Dit geeft de fabrikanten minder middelen om te investeren in hun R&D-afdeling.
Intel zal de wet van Moore zeker nog niet opgeven. De chipmaker heeft grote ambities in 2024 en wil weer een voortrekker zijn in chipontwikkeling en -productie. Volgend jaar moet het Angstrom-tijdperk worden afgetrapt met de eerste Intel 20A-chips (2 nm) en als het kan ook 18A (1,8 nm). Tegen 2031 denkt Intel chips met 1 biljoen transistoren te kunnen ontwikkelen.