Intel zegt vaarwel aan zijn Chief Engineering Officer als antwoord op de nieuwe vertragingen in de uitrol van het 7 nm-proces. Het ontslag dient vooral als symbolisch antwoord op de problemen.
Chief Engineering Officer Venkata Murthy Renduchintala mag beschikken bij Intel. De chipspecialist werkt sinds 2015 voor het bedrijf na een overstap van Qualcomm. Murthy stond aan het hoofd van de Technology, Systems Architecture en Client-groep (TSCG). In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de implementatie van het 7 nm-bakproces in de fabrieken van Intel. Pas raakte bekend dat de uitrol daarvan vertraging heeft opgelopen, zodat Intel opnieuw een jaar achter zit op schema. De vertraging doet denken aan het 10 nm-fiasco, garandeert dat Intel in de nabije toekomst een generatie achterblijft op TSMC en kelderde het aandeel.
Signaal
Met het ontslag zendt Intel een duidelijk signaal naar de aandeelhouders. De eindverantwoordelijke voor het proces vertrekt en de hele structuur van de TSCG wordt omgegooid. Murthy krijgt immers geen opvolger. In de plaats daarvan zal Intel de TSCG opsplitsen in vijf entiteiten geleid door ervaren Intel-rotten. Het is de bedoeling dat die opsplitsing voor meer snelheid en wendbaarheid zal zorgen in de toekomst. Of de wijziging op tijd komt om een impact te maken op de 7 nm-tijdslijn, is bijzonder twijfelachtig.
Het ontslag van Murthy zendt bovendien een dubbel signaal. De man mag zijn koffers pakken nadat aandeelhouders de koers van Intel met meer dan 15 procent lieten duiken als gevolg van het nieuws over het uitstel, maar intern was dat onmogelijk een verrassing. De implementatie van een nieuwe procesnode is immers een werk van jaren. Dat er na het aanhoudende uitstel met 10 nm opnieuw problemen de kop opsteken, duidt eerder op een structureel probleem dan op een persoonlijke fout en moest Intel al veel eerder tot actie hebben genoopt.
Stevige wortels
De komende jaren vaart het Intel-schip door woelige wateren. Iedere mislukking van de fabrikant werkt in het voordeel van AMD, dat marktaandeel wil afsnoepen en daar gestaag in slaagt. Toch mogen we Intel niet onderschatten. Ondanks de problemen is het bedrijf een gigant zonder gelijke, waar het geld binnenstroomt alsof het ter plekke geprint wordt. De fabrikant is robuust en heeft stevige wortels in winstgevende markten. Echte problemen zijn zo nog niet voor meteen, al zorgt iedere opeenvolgende mislukking ervoor dat de positie van CEO Bob Swan en de zijnen verzwakt.