IBM opent eerste quantumdatacenter in Europa

IBM heeft in Ehningen, Duitsland, zijn eerste quantumdatacenter in Europa geopend. De opening werd gevierd in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en verschillende leiders uit de Europese industrie.

Het nieuwe quantumdatacenter in Ehningen is IBM’s tweede in zijn soort wereldwijd en de eerste buiten de VS. Deze faciliteit maakt deel uit van IBM’s bredere strategie om zijn capaciteiten rond kwantumcomputing wereldwijd uit te breiden en toegankelijk te maken via de cloud. Het datacenter beschikt over twee IBM Quantum Eagle-systemen, die nu al in gebruik zijn. Binnenkort wordt daar een IBM Quantum Heron-systeem aan toegevoegd.

De nieuwe IBM-systemen in het Europese datacenter kunnen berekeningen uitvoeren waar klassieke computers mee worstelen. Dit opent de deur naar het gebruik van complexere algoritmes en biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en ontwikkeling binnen verschillende sectoren. Bedrijven en onderzoeksinstellingen die zijn aangesloten bij het IBM Quantum Network, kunnen toegang krijgen tot deze systemen. Dit netwerk omvat wereldwijd meer dan 250 bedrijven en instellingen, waarvan meer dan 80 in Europa.

Voordelen voor Europese bedrijven en instellingen

Een breed scala aan Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen heeft al toegang tot IBM’s kwantumcomputers waaronder Crédit Mutuel, Bosch, E.ON en Volkswagen Group. Het nieuwe datacenter biedt hen de mogelijkheid om lokaal toegang te krijgen tot geavanceerde kwantumcomputers, wat helpt bij naleving van de Europese regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. Bovendien kunnen bedrijven hierdoor profiteren van nationale en Europese subsidies voor onderzoek naar kwantumtechnologieën.

Bosch gebruikt kwantumcomputers bijvoorbeeld om nieuwe materialen te ontwikkelen voor duurzame, koolstofvrije mobiliteit. E.ON onderzoekt de mogelijkheden van kwantumcomputing om de energietransitie te versnellen via optimalisatie en complexe scenario-modellering. Volkswagen richt zich op het gebruik van kwantumcomputing voor verkeeroptimalisatie en materiaalwetenschappen, wat kan bijdragen aan duurzamere mobiliteit.

Met de opening van het nieuwe datacenter wil IBM Europese bedrijven en instellingen ondersteunen in hun zoektocht naar toepassingen van kwantumalgoritmes. Via het IBM Quantum Platform kunnen gebruikers nu wereldwijd toegang krijgen tot IBM’s kwantumcomputers en werken aan de ontwikkeling van de volgende generatie kwantumalgoritmes.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.