Huawei is klaar om Nvidia te vervangen in China

huawei

Huawei deelt de eerste samples van de Ascend 910C GPU uit. Met hulp van de eigen overheid en uit onverwachte hoek wil Huawei marktaandeel van Nvidia veroveren.

De eerste testsamples van Huawei’s Ascend 910C GPU zouden klaar zijn om op te sturen naar lokale klanten, schrijven de Chinese nieuwsmedia. De AI-chips moeten een alternatief vormen voor de GPU’s van Nvidia en zouden qua prestaties vergelijkbaar zijn met de Nvidia H100, al zijn details over de chip eerder schaars. Eerder kampten de chips nog met instabiele software.

Nvidia vervangen

De Chinese overheid is alvast bereid om Huawei een duwtje in de rug te geven. Chinese bedrijven worden aangespoord zoveel mogelijk chips van lokale boeren aan te kopen. De richtlijn dient als een advies: van een verbod op Amerikaanse chips is voorlopig nog geen sprake in China. Chinese bedrijven weten dat ze advies van hun overheid maar beter zo goed mogelijk opvolgen.

Vanaf oktober denkt Huawei de chips ook officieel te kunnen leveren. Huawei wil in het thuisland volop wedijveren met Nvidia. Nvidia mag omwille van de Amerikaanse handelsrestricties zijn meest geavanceerde GPU’s niet verkopen in China. De Amerikaanse overheid wil die restricties verder aanscherpen en ook minder krachtige Nvidia-chips eronder laten vallen. Meer Chinese bedrijven zullen dus naar alternatieven moeten zoeken: dat speelt in de kaart van Huawei om marktaandeel te veroveren.

Op eigen benen

China moet zijn eigen AI-boontjes doppen en dat lijkt hoe langer hoe beter te lukken. Chinese onderzoekers zouden erin geslaagd zijn om een generatief AI-model te ontwikkelen over meerdere datacenters. Dat is een knap staaltje dat nog nergens elders ter wereld gelukt is, gezien de complexiteit om verschillende types GPU’s te combineren in één datacenter, laat staan in meerdere.

China mag dan niet over de meest krachtige GPU’s van het moment beschikken, maar het weet dus innovatief met die schaarste om te gaan. De onderzoekers lijken erin te zijn geslaagd om verschillende GPU’s samen te voegen. De beperkte voorraden van krachtigere GPU’s worden samengevoegd met minder krachtige GPU’s waar wel grotere voorraden van beschikbaar zijn.

Hoe krachtig het model dat met deze techniek ontwikkeld nu in de werkelijkheid is, is niet geweten. Het toont wel aan dat Chinese technologiebedrijven op hun eigen benen hebben leren staan en de achterstand mogelijk minder groot is dan de Amerikaanse overheid hoopt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.